Portugezen blijven emigreren

Nog steeds verlaat een groot aantal Portugezen definitief zijn land, op zoek naar een betere toekomst. De vaststelling staat haaks op wat Portugese politici en media beweren.
Nog steeds verlaat een groot aantal Portugezen definitief zijn land, op zoek naar een betere toekomst. De vaststelling staat haaks op wat Portugese politici en media beweren.
De laatste twintig jaar groeide het aantal immigranten in Portugal van minder dan vijftigduizend naar zeshonderdduizend. Ze komen vooral uit Brazilië, Oekraïne en Kaapverdië. Politici en media beweren daardoor vaak dat Portugal een immigratieland geworden is. “Een gratuite bewering zonder enige grond”, zegt analist internationale zaken Augusto Videla.
De emigratie, die eigenlijk al zes eeuwen geleden begon, houdt aan, zegt Videla. Een derde van de 14,5 miljoen mensen met de Portugese nationaliteit leeft nu in het buitenland. Meer dan de helft van de ruim vier miljoen Portugese emigranten woont in Brazilië, Frankrijk, Zuid-Afrika, Venezuela, de Verenigde Staten, Canada, België, Zwitserland en Duitsland.
Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) is bijna een half miljoen mensen werkloos in Portugal, of 9,8 procent van de actieve bevolking. De vakbonden zeggen dat het echte cijfer veel hoger ligt, aangezien mensen met precaire, tijdelijke banen niet meegeteld worden. “Die context stimuleert de emigratie”, zegt Videla.

Angola


De laatste tijd is Angola de belangrijkste bestemming voor de emigranten. Sinds begin vorig jaar trokken bijna honderdduizend Portugezen naar de voormalige kolonie.
Angola liet begin dit jaar Nigeria achter zich als grootste olieproducent van Afrika ten zuiden van de Sahara. Er is ook een rijke diamantindustrie. En het land wordt volop heropgebouwd na de veertig jaar durende burgeroorlog, die in 2002 eindigde.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift