Premier Abdullah stelt teleur

De Maleisische oppositie, de grootste Maleisische mensenrechtengroep Suaram en zelfs de dociele Nationale Mensenrechtenvereniging hebben de voorbije weken hun frustratie getoond over de nieuwe Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi. Die maakte een goede beurt toen het hooggerechtshof in september het icoon van de Maleisische oppositie Anwar Ibrahim na zes jaar cel vrijliet. Maar het tij lijkt gekeerd.



Toen Abdullah bij de verkiezingen in maart van dit jaar met onverwacht grote meerderheid won van de islamitische oppositie, waren de verwachtingen van de mensenrechtengroep Suaram hooggespannen. Abdullah beloofde hervormingen, meer democratie en minder repressie en krachtdadig optreden tegen corruptie. Hij scoorde met de vrijlating van Anwar en met de oprichting van een commissie om de politie te hervormen.

Maar de commissie lijkt niet veel meer uit te voeren. En volgens een vernietigend rapport van Suaram ging de mensenrechtensituatie er onder Abdullah nog op achteruit en kwam er van hervormingen nog niet veel in huis. Het rapport zegt dat de premier niks doet aan een hele reeks wetten die de persvrijheid en de individuele vrijheid drastisch inperken. Als Abdullah nog langer wacht, verliest hij zijn geloofwaardigheid, zegt Kua Kia Soong, de directeur van Suaram.

De mensenrechtengroep staat niet alleen met de kritiek. Anwar, die bij zijn vrijlating de premier nog bedankte, startte nu een nationale campagne om de regering te dwingen de Interne Veiligheidswet in te trekken. Die wet laat toe dat mensen zonder proces voor onbepaalde duur worden opgesloten. De aanvoerder van de oppositie in het parlement, Lim Kit Sang, volgde met de oprichting van een meerpartijeninitiatief dat zich over de Veiligheidswet zal buigen. De initiatiefnemers willen beschuldigingen van martelingen nagaan en de wet eventueel intrekken. We moeten de rangen sluiten om de regering onder druk te zetten, zei Lim.

Zelfs de Nationale Mensenrechtenvereniging Suhakam vond onlangs de moed om kritiek te uiten op het mensenrechtenbeleid van de regering. Suhakam ligt zelf vaak onder vuur omdat de organisatie zo braaf is. Maar Suhakam drong er bij de regering op aan tegen de honderd mensen die op basis van de wet worden vastgehouden in het gevangenenkamp Kamunting een proces in te leiden of hen vrij te laten. De meeste gevangenen zijn vermeende leden van de militante islamitische groep Jemaiah Islamiyah en zitten al sinds 2000 zonder vorm van proces achter te tralies. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.