Premier van Guinee-Bissau stapt op

De eerste minister van Guinee-Bissau heeft donderdag (29 maart) zijn ontslag aangekondigd. Vorige week had het parlement een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties reageert bezorgd op de gespannen situatie in het land.
De eerste minister van Guinee-Bissau heeft donderdag (29 maart) zijn ontslag aangekondigd. Vorige week had het parlement een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties reageert bezorgd op de gespannen situatie in het land.
Premier Aristides Gomes zei tijdens een persconferentie dat hij zijn ontslag al op 20 maart had aangeboden aan president Joao Bernardo Vieira, een bondgenoot van Gomes. “Guinee-Bissau zal nooit politieke en sociale stabiliteit kennen tenzij deze situatie wordt opgelost”, zei Gomes volgens het Angolese persagentschap AngolaPress.
54 van de 85 parlementsleden van Guinee-Bissau dienden op 19 maart een motie van wantrouwen in tegen Aristides Gomes. De oppositiepartijen vinden de premier “arrogant”, en menen dat hij de oppositie verplettert. Gomes werd in 2005 benoemd door president Bernardo, wat de oppositie toen “ongrondwettelijk” vond. Het parlement hoopt dat een nieuwe premier het land uit de neergaande spiraal van economische problemen kan helpen.
President Joao Bernardo Vieira heeft nog niet gereageerd. Hij moet nu kiezen tussen de cholera en de pest: ofwel aanvaardt hij het ontslag van Gomes, waarmee hij een trouwe bondgenoot verliest. Ofwel ontbindt hij het parlement, waarna binnen de 90 dagen nieuwe parlementaire verkiezingen moeten komen. Donoren tonen zich echter niet bereid om die te financieren.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft bezorgd gereageerd over de politieke en sociale spanningen in het land. De raad roept de partijen op om met elkaar te praten en de grondwet na te leven. Daarnaast roept de Veiligheidsraad de internationale gemeenschap op te blijven investeren in de onafhankelijkheid van de wetgevende en rechterlijke macht in Guinee-Bissau.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.