President in de clinch met de pers

De Pakistaanse president Musharraf is woedend op de media in zijn land. De pers haalde de voorbije weken scherp uit naar het referendum van 30 april, waarmee Musharraf nog eens vijf jaar aan de macht hoopt te blijven.

Het voorbije weekend kwam het zelfs tot geweld tijdens een verkiezingsmeeting met Musharraf in Faisalabad, de derde grootste stad van de provincie Punjab. Provinciaal gouverneur Khalid Maqbool beschuldigde de pers ervan de opkomst naar de bijeenkomsten systematisch te onderschatten. Als protest verlieten de journalisten de meeting en riepen slogans tegen de gouverneur. Daarop begon de politie hen te slaan, 25 journalisten raakten gewond.

De gouverneur was vooral beledigd door een artikel in de Engelstalige krant ‘News’. Dat stelde dat Musharraf de 200.000 lokale raadsleden die onder zijn plan voor democratie zijn verkozen, misbruikt om ervoor te zorgen dat er steeds groepen juichende mensen staan bij zijn verkiezingsmeetings. “Een politieke traditie van misbruik, waarvan Musharraf juist had gezworen dat hij er komaf mee zou maken”, aldus het artikel. “Maar opvallend is”, voegde de krant er cynisch aan toe, “dat er minder volk op de been is dan wat tweederangspolitici normaal bij elkaar krijgen.” In een latere bijeenkomst zei Musharraf dat hij niet verwacht dat de pers positief over hem schrijft. “Maar ze moeten wel de waarheid schrijven”.

News staat al langer onder druk van de overheid. Op 1 maart nam uitgever Shaheen Sehbai ontslag, volgens eigen zeggen onder druk van de regering. Musharraf verontschuldigde zich en beloofde dat er een onderzoek zou komen, maar dat overtuigde de journalisten niet. Verschillende journalistenorganisaties houden sindsdien protestacties.

Volgens Hameed Haroon, voorzitter van de All Pakistan Newpapers Society is de persvrijheid in Pakistan aangetast. “Het geweld tegen de journalisten tijdens de meeting is een keerpunt”, stelt hij. “Al wie al vreesde dat de militaire regering de persvrijheid niet zou respecteren, ziet nu zijn ergste vermoedens bevestigd.

Volgens de media heeft de regering al z’n mediamanagers bij mekaar geroepen om de negatieve berichtgeving te counteren, via door de overheid gecontroleerde elektronische media, door het officiële nieuwsagentschap te herstructureren en kranten opdracht te geven meer positieve artikels te schrijven. Het persdepartement zou 410.000 dollar verzameld hebben voor een grote publiciteitscampagne tijdens de laatste twee weken voor het referendum.

Maar de kritiek komt niet enkel van de media. Vorige week verzetten een twintigtal ngo’s zich in een gezamenlijke verklaring tegen het referendum, dat ze een zware inbreuk noemden op de democratie. “Wie president wil worden moet op een normale manier verkozen worden”, aldus de groep. Verschillende politieke partijen en verenigingen van advocaten hebben aan het Hooggerechtshof gevraagd om het referendum alsnog te annuleren. Musharraf kwam in 1999 via een militaire staatsgreep aan de macht en wil via dit referendum zijn macht legitimeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift