President Ecuador gaat criminelen zwaarder aanpakken

De Ecuadoraanse president Rafael Correa gaat criminelen zwaarder aanpakken. Het onveiligheidsgevoel in het land is de laatste tijd snel toegenomen. Correa stelt een wijziging van de grondwet voor en gaat daarover een referendum organiseren.

In 2009 werden in heel Ecuador 18,6 moorden per 100.000 inwoners gepleegd. Regeringsbronnen gaan ervan uit dat dit jaar op 20 per 100.000 inwoners zal uitkomen, een stijging, maar nog steeds ver onder cijfers van landen zoals Venezuela en El Salvador, die meer dan 60 moorden per 100.000 inwoners tellen.

Kranten en televisie in Ecuador wijden de laatste tijd hele reportages aan het geweld: over moorden, huurmoordenaars, confrontaties tussen bendes en de zogeheten expresontvoeringen, waarbij de ontvoerde al na enkele uren wordt vrijgelaten nadat hij zijn eigen geld of juwelen is gaan ophalen. De krant El Universo de Guayaquil zorgde voor controverse met de stelling dat er elk anderhalf uur zo’n expresontvoering plaatsvindt in de zuidwestelijke stad Guayaquil.

Vorige maand reageerde het land geschokt toen het tienjarige zoontje van de bekende sportcommentator Rómulo Barcos omkwam door een verdwaalde kogel bij een confrontatie tussen criminelen in Guayaquil. Er vonden meteen protestmarsen plaats.

Cumuleren

De linkse president Correa wil het via een grondwetswijziging onder meer mogelijk maken om straffen te cumuleren, wat al decennia onmogelijk is. Hij wil ook de strafrechtbanken reorganiseren. Via een wetsvoorstel moet het leger meer bevoegdheden krijgen om de openbare veiligheid te garanderen.

Eerst gaat hij de grondwetswijziging aan de bevolking voorleggen. Een datum voor een referendum heeft Correa nog niet bekendgemaakt.

Het is al de vierde keer dat Correa naar de kiezer trekt sinds hij in 2007 aan de macht kwam. “Het is het spel dat hij het best speelt en dat hem het meest beval”, zegt econoom en bankier Ramiro Crespo. “Maar het is niet de beste manier om problemen zoals de onveiligheid op te lossen. Alleen al het Strafwetboek werd de laatste vijf jaar zeventien keer gedeeltelijk hervormd.”

De verhoging of de accumulatie van straffen is “absurd”, zegt advocaat Jorge Crespo Toral, voorzitter van de ngo Confraternidad Carcelaria del Ecuador. “Nog nooit heeft een verhoging van de straffen ergens de criminaliteit doen dalen. Wie een misdaad begaat, denkt dat ze hem nooit zullen pakken. Hij staat er niet bij stil dat het aantal jaren cel verhoogd is voor die misdaad.” De oplossing bestaat er volgens hem in delinquenten te helpen hun plaats in de samenleving weer in te nemen.

Onveiligheidsgevoel

Het groeiende onveiligheidsgevoel tast Correa’s populariteit aan, vooral in Guayaquil, waar de rechtse burgemeester Jaime Nebot graag de polemiek zoekt met de nationale regering. Nebot lokte vorige week zelfs een reactie van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos uit toen hij een visumplicht voor Colombianen voorstelde met als argument dat de criminele bendes daarvandaan kwamen.

Van 2003 tot 2009 steeg het aantal moorden in Guayaquil tot 26,6 per 100.000 inwoners, terwijl het aantal in de hoofdstad Quito naar 10,6 zakte, zegt parlementslid Paco Moncayo, een voormalige generaal die acht jaar burgemeester was van de hoofdstad en toen een veiligheidsplan uitwerkte. Hij wijt de problemen in Guayaquil onder meer aan het feit dat president en burgemeester er niet samenwerken.

“Het probleem doet zich op alle terreinen voor. Het parket, de rechters, de politie, het ministerie: allemaal werken ze niet goed”, zegt Moncayo. Hij geeft toe dat ook het parlement niet goed functioneert.

Nergens ter wereld is zoveel criminaliteit als in Latijns-Amerika, waarschuwt de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). 40 procent van alle moorden vindt er plaats, terwijl er maar 8 procent van de wereldbevolking woont. Latijns-Amerika telt 25,6 moorden per 100.000 inwoners, veel meer dan bijvoorbeeld Europa (8,9) of Zuidoost-Azië (5,8).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.