President Malediven ontvangen als een held (*)

Het probleem van de klimaatwijziging is zo reusachtig groot, en de mensen zijn de eindeloze onderhandelingen zo moe, dat ze behoefte hebben aan een held, een David die het tegen Goliath opneemt. Een grote kanshebber is Mohammad Nasheed, president van de Malediven, de eilandengroep die dreigt te verdwijnen als de zeespiegel stijgt.
Niet Barack Obama lijkt het gezicht te worden van de strijd tegen de klimaatwijziging. “Earn it”, verdien het, hoor je vaak in Kopenhagen als het over de Amerikaanse president gaat: het wordt tijd dat de man die zulke hoge verwachtingen gecreëerd heeft met zijn toespraken, nu ook concrete daden stelt en zijn Nobelprijs echt verdient.
Veel aandacht gaat nu naar Mohammad Nasheed (42), president van de Malediven, een groep van meer dan duizend eilandjes in de Indische Oceaan, waarop 350.000 mensen wonen.

Onderzeese ministerraad


Toen burgerorganisaties hem in oktober vroegen mee te mobiliseren tegen de klimaatwijziging, aarzelde hij geen seconde. Hij liet zijn kabinet duiklessen volgen en belegde een onderzeese ministerraad, waarop een document werd ondertekend dat nu op de VN-klimaattop op tafel ligt.
De beelden gingen de wereld rond. In een debat waarin de verklaringen over de klimaatwijziging vaak moeilijk te volgen zijn voor het grote publiek, gaven ze een duidelijk beeld van de urgentie van het probleem.

Held


Nasheed werd gisteren (maandag) dan ook als een echte held onthaald op Klimaforum, de klimaatconferentie voor civiele organisaties die tegelijk met de VN-klimaattop in Kopenhagen plaatsvindt.
Zijn emotionele discours maakte indruk. “Sommigen zeggen ons dat vechten tegen de klimaatverandering onmogelijk is. Sommigen zeggen ons dat een radicale houding zeer moeilijk is. Sommigen zeggen ons dat we beter de hoop kunnen opgeven. Maar ik ben hier om u te zeggen dat we de hoop weigeren op te geven.” Een langdurig applaus volgde.

Drie vijf nul


Nasheed haakte in op de drie-vijf-nulcampagne, de campagne die ijvert voor een maximumlimiet van 350 deeltjes CO2 per miljoen. “Drie-vijf-nul rijdt de koraalriffen. Drie-vijf-nul houdt het ijs op de Noordpool. Drie-vijf-nul laat mijn land overleven. Drie-vijf-nul maakt een betere wereld mogelijk.”
“Ik ben hier om u te zeggen dat de delegatie van de Malediven er in het Bella Center (waar de VN-klimaattop plaatsvindt, nvdr) voor vecht om het drie-vijf-nul in de tekst te krijgen waarover men onderhandelt.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.