President Mesa in nauwe schoentjes

Bolivia beleeft een vreemd sociaal conflict dat president Carlos Mesa aan het wankelen brengt. Ondernemers in het centrum van het land organiseren al twee weken massale betogingen en stakingen. Doel lijkt vooral een grotere autonomie voor de belangrijke landbouwregio af te dwingen. De ondernemers keren zich ook tegen een omstreden wet die buitenlandse olie- en gasbedrijven zou dwingen grotere heffingen te betalen op de winsten die ze in Bolivia maken.

De aanleiding van de sociale onrust in Bolivia zijn prijsstijgingen. De Boliviaanse regering besliste op 30 december de brandstofprijzen op te trekken. Diesel werd 10 procent duurder, benzine 23 procent. Nadat er in Santa Cruz de la Sierra, de grootste stad in het centrum van het land, anderhalve week hevig geprotesteerd was tegen die maatregel, liet Mesa de dieselprijzen woensdag weer zes procent verlagen. Maar er kwam geen eind aan de betogingen. Actievoerders in Santa Cruz bezetten overheidsgebouwen en de internationale luchthaven. Er zijn ook hongerstakingen tegen het regeringsbeleid aan de gang.

De druk op president Mesa is hoog opgelopen. Mesa liet op 9 januari al weten dat hij eerder zal aftreden dan de ordediensten inzetten tegen betogingen of wegblokkades. De voorganger van Mesa, Gonzalo Sánchez de Lozada, werd op 17 oktober 2003 tot aftreden gedwongen nadat hij sociale protesten met geweld probeerde te doen neerslaan. Volgens de betogers vielen daarbij toen 67 doden.

Vrijdag wraakte de oppositie in het parlement vier ministers in verband met de prijsstijgingen. Maar de burgemeesters van negen grote steden publiceerden diezelfde dag dan weer een verklaring ter verdediging van de democratie. We hebben hier duidelijk te maken met een samenzwering van de oligarchie die het democratisch proces en de historische overgang in gevaar brengt, zegt Juan del Granado, de burgemeester van La Paz en woordvoerder van de negen burgemeesters. De burgervaders verdenken de ondernemers uit Santa Cruz ervan de grondwetgevende vergadering te willen tegenwerken die voor dit jaar gepland is. De acties zijn volgens de negen ook gericht tegen een nieuwe wet op de exploitatie van de Boliviaanse olie- en gasvoorraden, die buitenlandse bedrijven zwaarder zou belasten. De zakenwereld in Santa Cruz zou de klok willen terugdraaien naar de tijd van Gonzalo Sánchez de Lozada. Toen heerste in Bolivia een veel vriendelijker klimaat voor investeerders, maar dat ging volgens tegenstanders wel ten koste van de ontwikkelingskansen van de Bolivianen zelf.

Santa Cruz de la Sierra was vorig jaar goed voor 30 procent van alle Boliviaanse export. Ondernemers uit andere delen van het land kunnen zich vinden in de eis de brandstofprijzen verder te doen dalen, maar zijn wel boos omdat de acties de economische activiteit verstoren. De regering zegt dat de prijsstijgingen nodig zijn om het begrotingstekort te drukken. Dat zit momenteel tegen de 5 procent aan. De extra inkomsten moeten ook toelaten de lonen van de ambtenaren te verhogen.

Ook de boeren in Bolivia zijn ontevreden over de stijging van de brandstofprijzen. Actievoerders wierpen de voorbije weken al hier en daar wegblokkades op of begonnen hongerstakingen. Bij die acties komen ook andere sociale eisen naar boven. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift