President roept zichzelf al uit tot overwinnaar verkiezingen

In Indonesië werd er de laatste weken hevig campagne gevoerd voor de presidentsverkiezingen die 8 juli hebben plaatsgevonden. Hoewel de officiële resultaten nog niet bekend zijn, viert huidig president Susilo Bambang Yudhoyono al vrolijk zijn herverkiezing.
Op woensdag 8 juli 2009 trokken de Indonesiërs naar de stembureaus om een nieuwe president en vicepresident te kiezen voor de periode van 2009-2014. Het was voor de derde keer sinds er in 1999 een eind kwam aan de dictatuur onder Soeharto dat de Indonesiërs naar de stembus trokken voor presidentsverkiezingen. De verkiezingen van 1999 werden gewonnen door Megawati Sukarnoputri. In 2004 werd de huidige president, Susilo Bambang Yudhoyono (SBY in de volksmond) verkozen.

Kandidaten


President SBY, huidig vicepresident Jussuf Kalla en vorige presidente Megawati Sukarnoputri namen het tegen elkaar op in de strijd om het presidentiële ambt. De kandidaten voor het vicepresidentschap zijn respectievelijk Prabowo Subianto, Boediono en Wiranto. Om president te worden, moet een kandidaat een meerderheid van de stemmen gehaald hebben. Indien dus meer dan de helft van de Indonesische kiezers hun stem uitbracht op dezelfde kandidaat, wordt deze rechtstreeks verkozen tot president. Indien dit niet het geval is, wordt er op 8 september 2009 een tweede stemronde georganiseerd tussen de twee best geplaatste kandidaten uit de eerste ronde.

Enkele hindernissen


De verkiezingen zijn niet bepaald van een leien dakje gelopen. Het begon begin juli, toen beweerd werd dat de verkiezingen uitgesteld zouden worden omdat de voorbereidingen niet tijdig klaar zouden zijn. Drie dagen voor de verkiezingen werd immers een nieuwe wet gestemd waardoor ook niet-geregistreerde Indonesiërs zouden kunnen gaan stemmen. Deze wet kwam tot stand omdat aan het licht kwam dat meer dan 50 miljoen Indonesiërs onterecht niet op de lijst van stemgerechtigden waren gezet. Er was sprake van fraude en van schending van de mensenrechten. Op het laatste nippertje kon dit euvel toch rechtgezet worden, maar bleek dat het onmogelijk was om de nodige extra stembiljetten te drukken. Een positieve noot is dat er 50 waarnemers uit 25 verschillende Aziatische landen toezicht hielden op het eerlijk verloop van de verkiezingen. De verkiezingen hebben uiteindelijk toch op de afgesproken dag plaatsgevonden en verliepen verder vredevol.

Overwinningszege voor SBY?


Hoewel de officiële verkiezingsuitslagen ten vroegste 25 juli meegedeeld worden, viert SBY nu al zijn overwinning. Uit een gedeeltelijke snelle telling, op basis van doorgesms-de resultaten uit 40.000, blijkt dat SBY ongeveer 60 procent van de stemmen gekregen zou hebben. De organisatie Indonesia Development Monitoring (IDM) beweert echter dat naar haar schattingen de stemmen meer verspreid zouden zijn over de kandidaten: Sukarnoputri zou ongeveer 38% van de stemmen verzameld hebben, SBY bij benadering 30% en Kalla ten slotte circa 32%. Volgens het IDM zou er dus een tweede ronde noodzakelijk zijn waaraan SBY niet eens mag participeren. De Indonesische autoriteiten zeggen dat er nog geen conclusies kunnen getrokken worden en dat we moeten wachten op het definitieve resultaat dat bekend gemaakt wordt na de manuele telling van 20 tot 24 juli.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.