Preventie houdt dodentol tyfoon binnen de perken in Vietnam

Vietnam prijst zich gelukkig dat de tyfoon Ketsana er niet meer slachtoffers heeft gemaakt. In de twee dagen voordat de vernietigende storm op 29 september de Vietnamese kust bereikte, werden er 200.000 mensen geëvacueerd. Dat heeft waarschijnlijk honderden levens gered.
Op de Filipijnen, waar de tyfoon eerst toesloeg, heeft Ketsana 300 doden gemaakt. In Vietnam vielen er ondanks de evacuaties toch nog meer dan honderd slachtoffers, en in Cambodja en Laos telkens een twintigtal. Uit schrik voor de nog krachtigere tyfoon Parma, die zaterdag enkel het dunbevolkte noorden van de Filipijnen raakte, werden ook daar de voorbije dagen tienduizenden mensen geëvacueerd. Parma zet nu koers naar Taiwan.

Erger voorkomen


“Het feit dat Ketsana eerst over de Filipijnen trok, gaf Vietnam tijd”, zegt    Ugo Blanco van de afdeling rampenbestrijding van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. “De Vietnamese regering heeft het er geweldig van afgebracht. Ze hielden de storm dagenlang in de gaten, haalden mensen weg uit gevaarlijke gebieden, sloten scholen en deden al het nodige om het aantal slachtoffers zo laag mogelijk te houden”, schreef Peter Newsum, de directeur van de Vietnamese afdeling van de hulporganisatie CARE International in een blog.
Ook de mensen in de door Ketsana getroffen gebieden in Vietnam namen hun voorzorgen. Ze verzwaarden hun daken bijvoorbeeld met zandzakjes - een oud trucje in een regio die wel vaker met tropische stormen krijgt af te rekenen.
De doortocht van Ketsana was de grootste natuurramp in jaren voor Vietnam. Er zijn 17.000 huizen vernield, bijna 4000 klaslokalen en 200.000 hectaren akkers.

Samenloop van rampen


De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Vietnam noodhulp beloofd. Hulporganisaties als Oxfam, CARE, Save the Children en het UNDP maken zich op de getroffen gebieden te bezoeken om vast te stellen wat de noden zijn.
Maar de ellende op de Filippijnen is nog groter dan in Vietnam. De opeenvolgende stormen dreven er meer dan een half miljoen mensen op de vlucht, terwijl meer dan 2 miljoen mensen er het slachtoffer werden van overstromingen. Daarnaast zijn de hulporganisaties ook in de weer voor de slachtoffers van de aardbevingen op Sumatra en van de tsunami op Samoa, Amerikaans Samoa en Tonga.
Vietnam heeft een moessonklimaat en tropische stromen zijn er geen zeldzaamheid. Maar experts waarschuwen dat er de klimaatverandering het aantal en de hevigheid van de stormen doet toenemen. “Vietnam krijgt gemiddeld 6,4 tyfoons per jaar over zich heen”, zegt Blanco. “Maar dit is al nummer negen, en we hebben nog een maand of twee te gaan tot het einde van het seizoen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.