Prijsstijgingen voeden ontevredenheid

De bevolking van Sierra Leone kreunt onder prijsstijgingen, armoede en werkloosheid. Begin 2002 kwam er een einde aan de verwoestende burgeroorlog die het land in tien jaar tijd economisch aan de afgrond had gebracht. De vrede bracht tot hiertoe geen herstel, en nu beginnen sommige levensmiddelen plots veel duurder te worden. Het gemor onder de 45.000 voormalige strijders in het land neemt toe.

De prijs van rijst, het belangrijkste levensmiddel in Sierra Leone, is de voorbije maanden verdubbeld. Palmolie kost al bijna drie keer meer. Arme mensen zijn op minder voedzame etenswaren overgeschakeld.

De regering wijt het duurder worden van palmolie aan smokkelaars die het gegeerde product naar de buurlanden Guinea en Liberia brengen. Daardoor ontstaat er in Sierra Leone schaarste. De regering zegt dat ze maatregelen zal treffen tegen de smokkelpraktijken.

Maar volgens Charlie Hughes van het Forum for Democratic Initiatives (FORDI), een Sierraleoonse organisatie, is de economische situatie “hopeloos”. “De leone blijft aan waarde verliezen, het land exporteert nauwelijks en bij de politieke klasse lijkt de wil te ontbreken om voor veranderingen te zorgen,” stelt Hughes vast. Voor de burgeroorlog haalde Sierra Leone veel geld uit de export van diamant en landbouwproducten, maar beide sectoren vielen in handen van de rebellen. Sinds 2002 controleert de regering weer het hele land, maar de schaduweconomie is blijven bestaan. Veel diamanten worden het land uitgesmokkeld. De landbouw blijft kwakkelen omdat de boeren niet genoeg gestimuleerd worden om hun akkers en plantages weer te bewerken.

Volgens Patrick Sesay, een docent aan een instituut in Freetown waar leraars worden opgeleid, is het de massale corruptie die de economie belet weer op te bloeien. “Bovendien wordt het beleid bepaald door wat de donors voorschrijven,” oordeelt hij. Meer dan een derde van het geld dat de Sierraleoonse overheid kan uitgeven, bestaat uit buitenlandse hulp.

Overal in Sierra Leone wordt geklaagd over de stijgende prijzen. De meeste Sierraleoners hebben het niet breed. Vooral onder de jongeren is de werkloosheid hoog. Hun ontevredenheid neemt gevaarlijke vormen aan. Ze hangen rond op straat, laten hun frustraties de vrije loop of gaan op het dievenpad. Ongeveer 45.000 jonge Sierraleoners hebben actief deelgenomen aan de burgeroorlog. Ze hebben hun wapens ingeleverd, maar vragen zich nu af wat dat heeft opgeleverd.

De regering probeert het deksel op de pot te houden. In Freetown werd een geplande betoging van jongerengroepen tegen de verslechterende levensomstandigheden verboden. Maar de kritiek blijft opborrelen. Sierraleoonse popgroepen die de onvrede in hun teksten verwerken, zijn heel populair.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.