Prijzen aidsremmers moeten nog verder omlaag

Voor miljoenen seropositieve Afrikanen is een behandeling met aidsremmers een beetje minder hypothetisch geworden. Op 16 oktober heeft de Britse farmagigant GlaxoSmithKline (GSK) aangekondigd dat het de prijs van verscheidene van zijn aidsremmers met een kwart tot 43 procent zal verlagen.



In sommige landen, waaronder Zuid-Afrika, Mozambique, Rwanda en Tanzania, komen binnenkort nog veel goedkopere kopieën van die geneesmiddelen op de markt. Aidsactivisten in Kenia vinden dat de prijzen ook in hun land verder omlaag moeten - de helft van onbetaalbaar is voor veel Kenianen nog altijd te veel.

Afrika telt 29,4 miljoen seropositieven, maar UNAIDS, de VN-organisatie die de strijd tegen aids coördineert, schat dat slechts één procent van de besmette Afrikanen die een behandeling nodig hebben, aidsremmers krijgen.
Aidsremmers verlengen het leven van mensen die aan de ziekte beginnen te lijden.

GlaxoSmithKline verkoopt een dagdosis Combovir, de basis van verscheidene aidstherapieën in Kenia, voortaan voor 58 eurocent, een reductie met bijna 20 eurocent. Ook Epivir en Retrovir - twee andere geneesmiddelen die vaak gebruikt worden in de zogenaamde aids-cocktails - worden goedkoper. Een dagdosis Epivir kost nu 17 eurocent (vroeger 20 eurocent), terwijl Retrovir voortaan 52 eurocent per dag kost.

De Keniaanse anti-aidsbeweging looft het initiatief van GSK, maar stelt dat het maar een eerste stap is. Hoeveel Kenianen kunnen deze nieuwe prijzen betalen? vraagt Asunta Wagura, de directeur van het Kenya Network of Women with AIDS, zich retorisch af. Wagura is zelf ook seropositief. Als de meerderheid van de bevolking niet eens gezond en gevarieerd voedsel kan kopen - essentieel om de ziekte in toom te houden - hoe gaat ze dan de geneesmiddelen kunnen betalen?

Volgens Wagura moet de regering aandringen op verdere prijsverminderingen en tegelijk de verspreiding van aidsremmers verbeteren. Kenia telt 2,4 miljoen seropositieven; daarvan zouden er 250.000 eigenlijk meteen behandeld moeten worden. Maar momenteel slikken er maar ongeveer 6.000 Kenianen aidsremmers. De Keniaanse Coalitie voor Toegang tot Essentiële Geneesmiddelen klaagt dat de regering nog altijd geen plan heeft om aidsremmers ter beschikking te stellen van iedereen die ze nodig heeft.

De regering in Nairobi zegt dat ze van plan is aidsremmers gratis te verdelen in alle 3.400 openbare ziekenhuizen en gezondheidsposten. Daartoe wordt met de producenten onderhandeld over verdere prijsverminderingen, zegt Richard Abura, de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Abura is het verder wachten op een bijdrage uit het Wereldwijd Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria om elke geïnfecteerde Keniaan te bereiken. Een probleem is dat nog maar de helft van de 5 miljard dollar is toegezegd die volgens experts tegen 2004 in het fonds nodig is.

Goedkope kopieën van gepatenteerde geneesmiddelen invoeren is een andere mogelijkheid om meer seropositieven te bereiken. Vorige week donderdag werd een akkoord bekend gemaakt dat vier Indiase en Zuid-Afrikaanse geneesmiddelenproducenten na bemiddeling van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton hebben ondertekend. De vier bedrijven zullen aan negen Caribische en vijf Afrikaanse landen aidscocktails van drie geneesmiddelen leveren waarvan een dagdosis minder dan 35 eurocent per dag kost.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.