Prille liefde tussen Servië en Kroatië

Bozana Savicki (26), een Servische vrouw uit Belgrado, is klaar om trouwringen uit te wisselen met de Kroaat Igor Dumic (28). Ze ontmoetten mekaar op een mooie zomerdag een jaar geleden. “Het was liefde op het eerste gezicht”, zegt Bozana. “Dat hij uit Zagreb komt kan me echt niks schelen.”
De romance is alles voor Bozana en Igor maar betekent ook heel wat voor een regio waar gemengde huwelijken tussen Serviërs en Kroaten nog steeds problematisch zijn. Uit officiële statistieken blijkt echter dat het aantal gemengde huwelijken in opmars is. In Bosnië waren er 712 gemengde trouwpartijen in 2005, tegenover 651 in 2004, zo blijkt uit het Bureau voor Statistiek in Sarajevo.

Professor Maja Kandido Jaksic publiceerde een studie naar etnisch gemengde huwelijken. De stijging van het aantal gemengde huwelijken kan het voorzichtige begin betekenen van een verzoening, gelooft ze

In 1990, toen Joegoslavië nog één land was, waren zo’n 13 procent van alle huwelijken gemengd. Toen het land uiteen viel, liepen veel van die huwelijken op de klippen. Gemengde gezinnen werden het doelwit van openlijke haat in de nieuwe landen (Kroatië, Bosnië en Servië), vaak met diepe trauma’s tussen koppels en hun kinderen. De kinderen uit die huwelijken werden het eerste slachtoffer van de opvlammende haat tussen de bevolkingsgroepen; ze werden gewantrouwd omwille van hun dubbele afkomst.

De gemengde gezinnen waren de eerste die uitweken. In Scandinavië, Australië, Canada en andere landen kregen ze meteen verblijfspapieren. “Maar tot op de dag van vandaag vormen ze de belangrijkste verzetshaard tegen het nationalisme en dat geeft hoop voor de toekomst”, zegt Jaksic.

De Kroatische Dubravka Gavric, een 51-lerares, is gelukkig getrouwd met een Serviër en haat de term ‘etnisch gemengde’ huwelijken. “Toen ik getrouwd ben in 1977 speelde afkomst geen rol. Ik heb mijn twee zonen altijd met dat idee opgevoed.”

Dubravka woont en werkt in een school in de Servische hoofdstad Belgrado. “Ik ben blij dat ik hier woon,” zegt ze. Haar omgeving heeft zelfs niet in de gaten dat ze Kroatische is. Nu de lente op haar laatste benen loopt, vertelt ze dat ze tijdens de zomer met vakantie gaat naar haar geboortedorp Makarska, aan de Adriatische kust. “Pas dan hebben mijn leerlingen door dat ik geen Servische ben en dat ik hier ben door mijn huwelijk. Als er dan leerlingen verbaasd kijken, vertel ik over de tijd toen zij nog niet geboren waren en alles anders was.”

Maar voor veel andere gemengde koppels is het leven niet altijd een pretje. “Religie blijft een stoorzender”, zegt Jaksic. Veel geestelijke leiders kanten zich openlijk tegen de gemengde liefde. “Zo vertellen de websites gewijd aan het islamitische gezinsleven Bosnische moslims dat het gevaarlijk is en tegen de regels om je leven als moslim te verbinden aan dat van iemand afkomstig uit een ander geloof. “Zeker als de moeder niet islamitisch is, want dan zal ze haar kinderen niet correct opvoeden.”

Het hoofd van de orthodoxe kerk in Servië, Patriarch Pavle, verklaarde onlangs in een interview dat de “Servische natie gewicht verliest” als Serviërs met mensen met een andere nationaliteit trouwen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.