Privatisering elektriciteitsvoorziening gesaboteerd door stroommaffia

Twee weken na de privatisering van de elektriciteitsvoorziening in New Delhi loopt de stroomdistributie nog niet bepaald van een leien dakje. De maatregel moest paal en perk stellen aan de diefstal van stroom, maar de dieven én de ambtenaren die hun hielpen, willen hun inkomstenbron niet zomaar opgeven. Er is zelfs sprake van regelrechte sabotage.


De Delhi Vidyut Board (DVB) werd begin juli geprivatiseerd. Die privatisering moest de efficiëntie van het bedrijf en de strijd tegen corruptie en diefstal ten goede komen. Er wordt in Delhi jaarlijks naar schatting voor driehonderd miljoen euro elektriciteit gestolen. Overal wordt via een wirwar van illegale draden en kabels stroom van het netwerk getapt. In de sloppenwijken en armere buurten wordt op elektriciteit ‘gevist’ met ijzerdraad en haak, die over de stroomkabels wordt gegooid wanneer er stroom nodig is. Maar ook de rijken in de chique districten gaan met tien à vijftien procent van de stroom aan de haal om hun airco gaande te houden. Zelfs grote industriële bedrijven doen mee: veertig procent van de stroom die voor Delhi bestemd is, verdwijnt bij passage in het industriële district Okhla. Het is een publiek geheim dat bedrijven liever wat smeergeld betalen dan een hoge elektriciteitsrekening. de energievoorziening twee weken geleden geprivatiseerd.

De recente privatisering vormt een poging van de regionale regering van Delhi om deze verrotte situatie doortastend aan te pakken. Meer efficiëntie en minder corruptie was de leuze. Voorlopig draait de privatiseringsmaatregel echter anders uit. De voorbije dagen waren er vaak stroomtekorten in Delhi en werd er op telefonische klachten niet of veel te laat gereageerd. Er is duidelijk sprake van sabotage van de DVB-werknemers, die hun illegale bron van inkomsten bedreigd zien. De inwoners van Delhi zijn razend: zij worden al twee weken gegijzeld en kunnen tijdens de hete nachten zonder ventilatoren de slaap niet vatten. De politie krijgt instructies om de veiligheid van het geviseerde personeel van de energiemaatschappij te waarborgen.

Het protest tegen de privatisering uit zich niet alleen in sabotage. De werknemers trachten ook via de rechtbank hun gelijk te halen. De Bharatiya Mazdoor Sangh (Indiase Arbeidersvakbond - BMS) heeft bij het hooggerechtshof in Delhi een verzoekschrift tegen de privatisering ingediend. De BMS leunt aan bij de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP), die in India de federale regering leidt.

De deelregering van Delhi noemt het verzoekschrift het resultaat van het huwelijk tussen politieke lobbyisten en stroomdieven. Premier van de deelregering Sheila Dixit en minister van Energie Ajay Maken zweren dat de privatisering niet teruggeschroefd wordt. De hervormingen van de energievoorziening in Delhi vormde immers een belangrijke verkiezingsbelofte aan de betalende energieverbruikers. De ‘fouten’ en ‘vertragingen’ die de privatisering in diskrediet brengen, moeten volgens Maken streng bestraft worden, en de mentaliteit van de asociale verbruiker dient gewijzigd. De regionale regering werkt daartoe onder meer aan een anti-diefstalwetgeving, zoals geëist werd door de Tata Power Company en de Bombay State Electricity Services (BSES), de twee bedrijven die de energievoorziening in Delhi van de DVB overnamen. Volgens experts kunnen beide bedrijven winstgevend worden zodra de problemen opgelost zijn. Hun overredingskracht om verbruikers te doen betalen zal daarbij een belangrijke rol spelen.

De evolutie van de Indiase energievoorziening wordt ook in het buitenland met argusogen gevolgd. In april publiceerde het International Energy Agency (IEA) de studie ‘Electricity in India - Providing Power for the Millions’, waarin gewaarschuwd werd voor een kritische fase in de Indiase energievoorziening. Van wezenlijk belang is volgens de IEA dat de energiebedrijven een eerlijk rendement kunnen halen uit hun investering. Nu zouden veel energiebedrijven in Indiase deelstaten zo goed als bankroet zijn door allerlei politieke tussenkomsten die de normale inning van inkomsten bemoeilijken.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.