Proces Saddam Hoessein doet Iraakse bloeddruk nu al stijgen

Het proces tegen de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein zorgt al voor problemen en verhitte gemoederen nog voor het goed en wel is begonnen. In Irak wordt gediscussieerd over de verdediging waar Saddam recht op heeft en of een eerlijk proces in de huidige omstandigheden mogelijk is. Mohammad Rashdann, de Jordaanse advocaat die door Saddams vrouw onder de arm is genomen, zegt dat hij er ook voor zal zorgen dat de rest van de Arabische wereld nauwlettend zal toekijken.
De geruchtenmolen in Irak draait op volle toeren rond alles wat met het proces te maken heeft, en Saddam heeft daar mee voor gezorgd. Op 1 juli, bij zijn eerste verschijning voor een Iraakse onderzoeksrechter, weigerde Saddam het document met de voorlopige aanklacht tegen hem te ondertekenen vooraleer hij met zijn advocaat had overlegd. Maar de voormalige Iraakse president laat voorlopig in het midden wie hem zal verdedigen. Hij heeft zelf nog geen raadsman aangeduid, en heeft ook nog niet laten blijken of hij akkoord zou gaan met een verdediger die aangesteld wordt door het tribunaal waarvoor hij zal moeten verschijnen, of een beroep zal doen op het advocatenteam dat is samengebracht door zijn vrouw en zijn drie dochters.

Als Saddam voor die laatste optie zou kiezen, zijn problemen voorgeprogrammeerd.
De groep van advocaten die door de familie van Saddam in stelling is gebracht, wordt geleid door de Jordaniër Mohammad Rashdan en bestaat verder uit juridische experts uit Libanon, Tunesië, Libië, de VS en Groot-Brittannië. Ook de Belgische advocaat Dominique Grisay makt deel uit van de ploeg. Rashdan zegt dat alle advocaten pro deo werken – ze zouden niet betaald worden door de familie van Saddam. Nog een honderdtal advocaten uit andere Arabische en moslimlanden zouden gratis hun diensten hebben aangeboden. Rashdan kan onder meer een beroep doen op Aisha Kadhafi, de dochter van de Libische leider Muammar Kadhafio die ook advocate is. Ze verwees eerder naar Saddam Hoessein als “iemand waarvan ik houd als van een vader”

Salem Chalabi, de voorzitter van het speciale tribunaal dat de top van het voormalige Iraakse regime moet berechten, heeft al verklaard dat alleen Iraakse advocaten de verdediging van de beklaagden mogen leiden. De voorlopige Iraakse minister van Justitie, Malek Hassan, deelt dat standpunt. Zowel Chalabi als Hassan hebben zich er nog niet over uitgesproken of een Iraakse verdediging zich zou mogen laten bijstaan door buitenlandse experts.

Voor sommige Irakezen is dat al een uitgemaakte zaak. “Ik zweer dat alle buitenlandse advocaten die voet op Iraakse bodem zetten om Saddam te verdedigen, door de mannen van mijn stam in mootjes zullen worden gehakt,” verklaarde sjeik Ghazi al-Waali vorige week tijdens een bijeenkomst in Bagdad waarop de procedures besproken werden die het tribunaal zal volgen.

Het oorlogstribunaal dat moet oordelen over Saddam en zijn getrouwen, staat zelf op een eerder wankele basis. Het is opgezet door de door de Amerikaanse bezetters benoemde Voorlopige Bestuursraad, die inmiddels werd afgelost door een voorlopige regering. De raad koos ook de rechters en de aanklager. Als aanklager werd Salem Chalabi benoemd, een neef van Ahmed Chalabi, de Iraakse ballling die door de VS aanvankelijk was voorbestemd om de eerste premier van het nieuwe Irak te worden. Ook het feit dat het proces zo snel en in Irak zelf zal plaatsvinden, doet veel wenkbrauwen fronsen.

Volgens de Jordaanse advocaat Rashdan is het tribunaal op zich “illegaal”, en dat geldt ook voor de regels die de voorbije weken werden uitgedokterd. “Het tribunaal werd onder buitenlandse bezetting opgericht, en dat alleen al maakt zijn bestaan omstreden.” Ook de nieuwe bepaling die hem zou beletten de verdediging van Saddam te leiden, wuift Rashdan weg. “De oude wetten zijn nog geldig, en die zeggen dat Arabische advocaten niet moeten vergezeld worden door een Iraakse collega.”

Rashdan zegt dat hij nog altijd onderhandelt met tribunaalvoorzitter Chalabi over de zaak. Hij sluit niet uit dat hij en zijn team er toch mee instemmen een adviserende rol te spelen in opdracht van een Iraakse advocaat. “Het belangrijkste voor ons is nu dat we Saddam Hoessein kunnen ontmoeten,” benadrukt Rashdan. “Contact met zijn verdediger is het belangrijkste recht waarover een beschuldigde beschikt. Pas daarna zullen we een strategie hebben, en die gaan we enkel bekend maken na zijn akkoord.”

Maar het staat nu al vast dat Rashdan zou willen proberen tijdens het proces tegen Saddam het sterke ongenoegen van de Arabische wereld met de bemoeienissen van de westerse landen aan te boren. Saddam is in die optiek een Arabische leider die eerst volop steun kreeg vanuit het Westen maar later omvergeworpen werd omdat hij niet meer in de plannen van de grootmachten paste. Rashdan zegt dat hij van het process “een Arabisch-Afrikaanse aangelegenheid” wil maken. “Ik ben van plan naar Libië, Marokko, Sudan en misschien ook naar Eritrea te reizen. Advocaten uit heel het Midden-Oosten en Afrika bieden hun diensten aan.” Volgens Rashdan hebben Libië en nog andere landen naast sommige Arabische organisaties al financiële steun aangeboden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.