Proces Taylor rechtstreeks op internet

Burgerrechtenorganisaties brengen via een weblog dagelijks verslag uit van de rechtszaak tegen de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor in Den Haag. Zo willen ze de burgers van Liberia en Sierra Leone op de hoogte houden van het proces.
Charles Taylor staat vanaf vandaag in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden in Sierra Leone. Het proces tegen Taylor is overgebracht naar Den Haag omdat Liberia en Sierra Leone vreesden voor nieuwe onrust indien Taylor berecht zou worden in de regio die hij in de jaren 90 op stelten zette.
Mensenrechtenorganisaties en Afrikaanse activisten vonden dat geen goed idee, en hebben daarom het weblog charlestaylortrial.org opgericht dat de inwoners op de hoogte moet houden van het proces. “Het is cruciaal dat de directe betrokkenen de ontwikkelingen in de rechtszaal kunnen volgen”, zegt James Goldston, een van de sponsors van de website, aan Allafrica.com.
“Door het proces buiten West-Afrika te voeren, krijgen de mensen die het slachtoffer waren van de burgeroorlog in Sierra Leone en Liberia niet de kans om de veroordeling van Taylor te zien. Bovendien kunnen ze op geen enkele zinvolle manier deelnemen, bijvoorbeeld door te getuigen”, klinkt het op het weblog.
Omdat er weinig internettoegang is in de regio, geeft de website ook tips om de inhoud van de site te delen met een breder publiek. Organisaties kunnen de site bijvoorbeeld op een groot scherm projecteren, en de aanwezigen laten debatteren over de voortgang van het proces.
De beschuldigingen tegen Taylor en de mensen die hij tot 2003 onder zijn bevel had, variëren van foltering, verkrachting, slavernij tot terrorisme. Het is de eerste keer dat een voormalig staatshoofd zich voor een internationaal strafhof moet verantwoorden voor misdaden tegen Afrikanen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur