Programma Reggae Geel bekend

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus vindt in Geel de 29ste editie editie van het Reggae festival plaats. Het volledige programma is ondertussen bekendgeraakt, de nieuwe namen zijn Junior Kelly, Perfect, Stichie en Bass Odyssee. Een van de meest markante artiesten op het podium is Yellowman.
Yellowman is de eerste post-Marley ster van het genre. Hij is ook de meest onwaarschijnlijke ster uit heel de reggaegeschiedenis, want het stond voor hem niet in de sterren geschreven. Zijn biografie leest als een ‘from rags to riches’ verhaal. Yellowman is wees en albino, en dat maakt hem tot verschoppeling in Jamaica. Na een troosteloze jeugd werkt hij zich op tot eerste Dancehall-ster waarvoor de internationale platenfirma’s aanschuiven. Dit heeft hij te danken aan zijn heerlijke toasting kwaliteiten (reggae-rappen), zijn humor en zijn ‘lower than life persona’ die de aandacht van onder meer Africa Bambaata trekken.
Op het thuisfront verschroeit hij onder vakkundige leiding van producer Junjo Lawes alle competitie. Zijn hits vullen makkelijk een juke box. Hij is de meester van de straatverhaaltjes en daarbij sampelt hij, vocaal, ongegeneerd de hele muziekgeschiedenis in zijn ad libs en spuwt iets onweerstaanbaars uit. Yellowman wordt gebacked door The Sagitarius Band, één van de best geoliede Backing bands van Jamaica.

Junior Kelly en Perfect


Junior Kelly schiet  naar wereldfaam met zijn ‘If Love So Nice (why does it hurt so bad)’. Met deze song kampeert hij de hele zomer van 2001 aan de top van de reggaecharts over de hele wereld. ‘Perfect’ is één van de meest veelbelovende artiesten van het moment. Hij weet songs te schrijven die tot de verbeelding spreken. Zijn eerste hit: ‘Handcart boy’ boort zich tenminste als een speer in het hart van de Jamaicanen.

Pionierende dj’s


Het festival heeft dit jaar extra veel aandacht voor pionierende dj’s van het dancehallgenre, of toasters zoals dat in de oerdagen heette. In de bounce dancehall komt Bass Odyssee langs: één van de laatste grote Jamaicaanse instituten die nog nooit op het festival stonden. B.O. is een geducht clash winnaar en won dit jaar nog de UK Cup Clash in Londen. Maar het nieuwe team, mainman Squingie, is helaas te ziek om nog te reizen, Mark & Worm kunnen ook een stijl potje  “juggling” aan en over hun charisma valt ook niet te klagen.
Verder nog heel wat lokaal DJ-geweld in de bounce dancehall: Jamrock Sound feat. DJ Waxfiend and Shyrock en de Belgische delegatie met sounds als: High Grade, Far West Crew, Massive Sound en Sun is Shining.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.