Prostitutie niet langer onzichtbaar in China

De Chinese economie neemt een hoge vlucht en dat geldt ook voor het oudste beroep ter wereld. Economen schatten dat inkomsten uit prostitutie ongeveer 6 procent van het bruto binnenlands product uitmaken. De Chinese media hebben het thema lange tijd genegeerd, tot zich enkele pittige schandalen aandienden.
Je kunt in een grote Chinese stad geen tien minuten rondlopen zonder te worden lastiggevallen met seksuele voorstellen, schrijft de Taiwanese krant Taipei Soir. Volgens officiële statistieken zijn er drie miljoen prostituées, een rapport van de Amerikaanse regering schat hun aantal op tien miljoen en de econoom Yang Fan op twintig miljoen. Ze werken vast in dienst van een hotel, in sauna’s, bij de kapper, in theesalons of op straat.

Hoewel prostitutie strafbaar is in China, kijkt de politie meestal de andere kant op. Tot het stadsbestuur van de economische groeipool Shenzhen eind 2006 een erg gemediatiseerde arrestatiecampagne opzette. Tientallen prostituées werden in gele kleren te kijk gezet, zoals dat onder het keizerrijk gebeurde om criminelen te schande te maken. Veel Chinezen vernamen toen voor het eerst wat men in het buitenland al wist, namelijk dat Shenzhen een draaischijf is voor de seksindustrie in Zuidoost-Azïe.

De inwoners van Shanghai leerden intussen uit de krant dat Chen Linagyu, een van de hoge ambtenaren van de stad, in het kader van een corruptieonderzoek had toegegeven regelmatig minstens elf maîtresses te bezoeken in sjieke hotels en sauna’s van de stad. De prostituées hadden vaak genoeg aan twee of drie klanten uit de hogere burgerij om aan een respectabel maandloon te komen.

Chinese bloggers proberen elkaar sindsdien de loef af te steken met pittige details over het seksleven van politici die in het hele land zo hun vaste adressen hebben. Op zich is dat oud nieuws. Het hoofd van Openbare Werken van de provincie Jiangsu, ene Xu Qiyao, somde bij zijn arrestatie er een honderdtal maîtresses op. Partijsecretaris Lin Longfei van de provincie Fujian ging er bij zijn verhoor prat op voor zijn 22-koppige harem ooit te hebben samengebracht voor een banket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.