Protest tegen arrestatie van Duits-Egyptische blogger

Studenten en faculteitsleden van de Amerikaanse universiteit in Caïro hebben geprotesteerd tegen de arrestatie een medestudent, nadat hij was opgepakt tijdens een protestmars ten voordele van de Palestijnen in Gaza.
De student in kwestie, Philip Rizk werd vrijdagavond door de geheime politie opgepakt nadat hij samen met 15 vrienden deelgenomen had aan een manifestatie tegen het Israëlisch offensief tegen Gaza.
Rizk is een 26-jarige laatstejaarsstudent aan de universiteit in Caïro die zowel de Duitse als de Egyptische nationaliteit bezit. Vermoedelijk werd hij al langer gevolgd vanwege de kritiek die hij via zijn blog uitte op het Palesina-beleid van Egypte.
Egypte krijgt veel kritiek omwille van de weigering om de grenzen tussen Gaza en het aangrenzende Rafah te openen tijdens het Gaza offensief. Volgens Rizk kneep Egypte zelfs voor verzorging van gewonde burgers en voedselbevoorrading nauwelijks een oogje dicht.
Twee dagen lang ontkende de Egyptische overheid iets te maken te hebben met de verdwijning van de student, maar op zondag werd officieel bevestigd dat hij was opgepakt. Een dag later volgde een huiszoeking in zijn ouderlijke huis die drie uur in beslag nam. Rizk zelf wordt voorlopig nog vastgehouden op een onbekende locatie.

Noodwet


De arrestatie van Rizk is strikt juridisch volkomen legaal. Na de moord op president Sadat in 1981, werd een anti-terreurwet goedgekeurd die de staat toelaat om personen op te sluiten zonder enige vorm van proces. Deze noodwet werd door de Egyptische overheid al vaker toegepast om critici de mond te snoeren die zich uitspraken over de Gaza-politiek van Egypte. Volgens de overheid zitten op die manier zo’n 1800 gevangen vast, maar mensenrechtenorganisaties schatten het aantal op 10.000.
Intussen is de Duitse ambassade in volle onderhandeling met de Egyptische regering om de vrijlating van Rizk te bespreken. Volgens de ambassade had de overheid reeds een vrijlatingsbevel gegeven aan de geheime politie, maar dat werd nog niet uitgevoerd.
Familieleden hebben ook een protestgroep aangemaakt op de communicatiesite Facebook. Al 4572 mensen gaven hun steunbetuiging voor de vrijlating van Philip Rizk.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift