Protest tegen Egyptisch referendum

In Egypte protesteren activisten in het centrum van de hoofdstad Caïro tegen een referendum over grondwettelijke veranderingen, dat vandaag aan de bevolking voorgelegd wordt. Om de demonstranten onder controle te houden, heeft de regering duizenden politieagenten extra ingezet. Ook zondag werd er geprotesteerd.
De Egyptische oppositie stelt dat president Hosni Mubarak van de heersende Nationaal Democratische Partij (NDP) het parlement unilateraal kan ontbinden en de juridische controle over de verkiezingen kan verzwakken als de wetsherziening goedgekeurd wordt.
Het nieuwe wetsvoorstel geeft ook meer macht aan de ordediensten. Artikel 179 van het wetsvoorstel laat de autoriteiten toe om zonder bevelschrift verdachten te arresteren, hun huizen te doorzoeken, hun mails te lezen en hun telefoons at te luisteren. Daarnaast zouden terrorismeverdachten berecht worden in militaire rechtbanken in plaats van gewone rechtbanken.

Donkere toekomst


Het nieuwe wetsvoorstel verbiedt politieke activiteiten die op godsdienst gebaseerd zijn. Hierdoor zou vooral de Moslim Broederschap getroffen worden. ‘Gebaseerd op dit voorstel kleurt onze toekomst donker, tenzij God ons genadig is’, zei de leider van de Moslim Broederschap, Mohamed Mahdi Akef, in een recent interview aan Reuters.
De Moslim Broederschap is de grootste oppositiebeweging van Egypte. Hoewel ze officieel niet bestaat, bezit de beweging 88 van de 454 parlementszetels doordat de kandidaten als onafhankelijken verkozen werden bij de verkiezingen van 2005.

Boycot


Samen met andere oppositiepartijen heeft de Moslim Broederschap de bevolking opgeroepen om het referendum te boycotten. Ze zeggen dat de hervormingen een politiestaat van Egypte zullen maken.
Volgens Amr El-Kahky, de correspondent van Al Jazeera in Caïro, is het de eerste keer in de moderne geschiedenis dat alle oppositiepartijen op dezelfde lijn zitten.
‘Het referendum is gemanipuleerd en de meningen van politieke en nationalistische krachten of oppositiepartijen zijn niet gerespecteerd. Het wetsvoorstel is gewoon gedicteerd door één partij’, zei de woordvoerder van De Moslim Broederschap aan Al Jazeera.  
Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International is gekant tegen de wethervorming, die de organisatie beschrijft als ‘de grootste schending van de mensenrechten in 26 jaar.’
In een interview met de Egyptische krant Akhbar Al-Youm zei president Mubarak zaterdag dat de hervormingen ‘enkel bedoeld zijn om terroristische misdaden aan te pakken via juridische kanalen en autoriteiten.’ Volgens Mubarak zouden de hervormingen de democratie versterken en stabiliteit in Egypte verzekeren. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.