Publiek mag oceaanbodem helpen bestuderen

Amerikaanse oceanografen beschikken over zoveel beelden van de zeebodem dat ze die onmogelijk allemaal bestudeerd krijgen. Ze roepen daarom de hulp in van het publiek.

Meer dan veertig miljoen beelden hebben de oceanografen liggen, beelden die nog niet bestudeerd zijn. Ze zijn gemaakt door de HabCam, een soort onbemande onderzeeër van het Oceanografisch Instituut Woods Hole (WHOI) die 2,5 meter boven de zeebodem zweeft en zes tot tien beelden per seconde fotografeert.

Om de beelden sneller te verwerken vraagt het WHOI aan het publiek om te helpen kijken. De beelden worden allemaal online gezet. “Publieke medewerkers aan de website zullen kunnen zeggen of ze vissen, schelpdieren of andere organismen zien, ze kunnen de basisafmetingen geven, beschrijven of de zeebodem uit zand of grind bestaat, en of ze rotsen of andere interessante objecten zien”, zegt het WHOI.

Crowdsourcing

Door deze vorm van crowdsourcing zal het mogelijk worden de zeebodem zeer gedetailleerd in kaart te brengen, zegt het instituut. Tegelijk krijgt het publiek beelden te zien waar het anders geen toegang toe heeft.

Naarmate het publiek meer organismen en objecten identificeert, kunnen de wetenschappers ook software inzetten om dergelijke organismen en objecten automatisch op te sporen op beelden die nog niet onderzocht zijn.
Voor het project werd een nieuwe website gelanceerd, Seafloor Explorer. Op de startpagina is meteen te zien hoeveel beelden al geïdentificeerd zijn, met daarnaast de aantallen voor de vissen, schelpen, zeesterren en schaaldieren.

De website werd gebouwd in samenwerking met de Citizen Science Alliance (CSA), die al eerder interactieve wetenschappelijke websites lanceerde, vooral over astronomie, waarbij de hulp van het publiek wordt gevraagd.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.