Putten in het paradijs

Op plaatsen waar veel grondstoffen in de ondergrond zitten, lijkt het conflict tussen nationale ontwikkeling en duurzame, lokale landbouw onvermijdelijk. Inwoners van vier provincies in Noord-Peru hebben eigen ontwikkelingsplannen.

  • Danny Veys De open mijn ‘Raul Rojas’ midden van de stad Cerro de Pasco, heeft een diepte van 400 meter, verdeeld in stroken die elk tien meter breed zijn. De huizen van de stadsbewoners moeten wijken voor de hoge metaalprijzen. Inmiddels werd beslist de stad te verhuizen omwille van de vervuiling en het watertekort. Danny Veys
  • Danny Veys Families van de gemeenschap Socchabamba op hun erf, te midden van resten verwerkt suikerriet die ze als brandstof gebruiken. Met de rietsuiker maken ze guarapo, een zoete drank, en bocadillos, een streekeigen gebak. Danny Veys
  • Danny Veys Man op de markt in Ayabaca. Danny Veys

Sociale organisaties en inheemse gemeenschappen in de provincies Jaén, San Ignacio, Ayabaca en Huancabamba willen geen mijnbouwprojecten meer. Hun regio herbergt zowel nevelwoud als paramo. Die ecologisch uitzonderlijk rijke gebieden zorgen onder andere voor de watertoevoer van de hele regio en liggen aan de bron van het bekken van de Amazonerivier. De impact van mijnbouwactiviteit zou een ernstig gevaar betekenen voor dat Amazonegebied, dat nu al sterk bedreigd wordt door de ontginning van petroleum en gas.

De bewoners van de vier provincies hebben zich eerst verzet tegen het project voor koperontginning Río Blanco van Monterrico Metals, een Brits mijnbouwbedrijf in handen van de Chinese onderneming Zijin. Maar de bedreiging van hun omgeving en levenswijze stopt daar niet. Volgens het ministerie van Energie en Mijnbouw is al een kwart van het grondgebied van de vier provincies in concessie gegeven voor andere mijnbouwprojecten.

De gemeenschappen, die hoofdzakelijk leven van kleinschalige landbouw en veeteelt, hebben nu een reeks ecologische coöperaties opgezet die steeds beter hun weg naar de internationale markten vinden, voornamelijk met biologisch geteelde koffie. Met hun alternatief ontwikkelingsplan kunnen ze op een gezonde manier de ecosystemen onderhouden waarin ze leven en waarvan ze afhankelijk zijn. Om dat verder uit te werken, zoeken ze internationale steun tegen de diepe putten die internationale mijnbouwbedrijven (willen) slaan in hun bergen.

Mining in paradise is een bewustmakingsproject van de ngo Catapa. De gelijknamige tentoonstelling van Danny Veys kadert in een onderzoeksproject van de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in samenwerking met Coalface, Catapa en Het Vervolg.Tentoonstelling van 23.11.10 tot 15.10.11 in de Sint-Lukasgalerie, Paleizenstraat 70, Brussel.
www.mininginparadise.org , www.catapa.be, www.coalface.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.