Qatar: verboden voor vakbonden

Achter de façade van opzichtige wolkenkrabbers en megalomane winkelcentra verbergt Qatar het verhaal van honderdduizenden migranten die er in barslechte omstandigheden moeten werken. De arbeidsmigranten – voornamelijk uit India, Nepal en Bangladesh – hebben geen recht op een minimumloon, worden systematisch te laat uitbetaald en moeten wonen op plaatsen die lijken op sloppenwijken.

  • CC Karen Blumberg Arbeidsmigranten in Doha, Qatar. CC Karen Blumberg

Aan het begin van hun contract nemen werkgevers hun papieren in, om te voorkomen dat ze voortijdig zouden vertrekken. Werkgevers kunnen bovendien eenzijdig een einde maken aan hun verblijfsvergunning. Wantoestanden als deze leiden ertoe dat arbeidsmigranten nagenoeg volledig zijn overgeleverd aan de willekeur van hun broodheer.

Verenigd in vakbonden zouden de migranten sterker staan om hun rechten af te dwingen, maar vakverenigingen zijn verboden in het Arabische emiraat aan de Perzische Golf. Onder internationale druk besloot de Qatarese overheid in juni wel een comité op te richten voor de bescherming van de werknemersrechten.

Paradoxaal genoeg mogen de werknemers hun vertegenwoordigers in het comité niet zelf kiezen. Volgens het Internationaal Vakverbond (ITUC) is er dan ook geen sprake van een echte vakbond, die de rechten van de werknemers effectief kan verdedigen. De ITUC verwijt de Qatarese overheid ook haar belofte niet te zijn nagekomen om overleg te plegen bij het opzetten van een vakbond,.

Wezenlijke bescherming voor arbeidsmigranten is nochtans dringend nodig. In 2011 stierven 162 Nepalese arbeiders door zelfdoding of in een arbeidsongeval. In hetzelfde jaar werden 3.000 Bengalen aangehouden en gedeporteerd, omdat ze loonsverhoging eisten. Nu Qatar steeds uitdrukkelijker een international rol speelt en over tien jaar ook gastland is van het Wereldkampioenschap voetbal, kan de rest van de wereld ook steeds grotere druk uitoefenen ten voordele van de kwetsbare migranten. Of de internationale gemeenschap daar voorrang aan geeft, valt nog te bezien.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift