Race om leiderschap Wereldbank is nog niet gelopen

De Amerikaanse kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldbank, Jim Yong Kim, maakt volgens deskundigen de meeste kans op de post. De Nigeriaanse en Colombiaanse kandidaten kregen deze week echter steun uit invloedrijke kringen.

In een woensdag verstuurde open brief aan het bestuur van de Wereldbank spreken 39 voormalige hoge functionarissen bij de Wereldbank hun steun uit voor de Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala. Ze wijzen op haar “intensieve ervaring op het gebied van internationaal en nationaal economisch management.” Okonjo-Iweala was onder meer vier jaar directeur bij de Wereldbank.

“Ze weet dingen voor elkaar te krijgen”, zo prijzen de briefschrijvers haar. “In één woord gezegd, ze zou de uitstekende voorzitter zijn die de Wereldbank nu nodig heeft.”

Jose Antonio Ocampo

In een andere brief, die donderdag werd gepubliceerd, spreken honderd economen hun steun uit voor de voormalige Colombiaanse minister van Financiën Jose Antonio Ocampo. Zijn ervaring als minister van Financiën, Landbouw en Planning, als hoofd van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraiben (Eclac) en als VN-ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken, maakt hem “de meeste geschikte kandidaat” voor het voorzitterschap van de Wereldbank, vinden zij.

Onder de ondertekenaars zijn internationaal bekende economen uit voornamelijk Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, China en India. Het zijn onder anderen voormalige functionarissen van de Wereldbank, ministers van Financiën, voorzitters van Centrale Banken en academici.
 
Deze week voert het bestuur van de Wereldbank gesprekken met de drie kandidaten. In de daaropvolgende week, voor aanvang van de jaarlijkse voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet een besluit vallen.

Gebrek aan ervaring

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben al aangegeven dat ze Kim steunen. Ook wordt alom aangenomen dat Europa voorkeur zal hebben voor de Amerikaanse kandidaat. Al was het alleen al omdat de VS vorig jaar trouw hun steun hebben uitgesproken voor de Europese IMF-kandidaat Christine Lagarde. 

De nominatie door de Amerikaanse president Barack Obama van de in Zuid-Korea geboren Jim Yong Kim was echter verrassend. Kim is een relatief onbekende, maar zeer gewaardeerde internationale gezondheidsspecialist en mede-oprichter van Partners in Health, een hulporganisatie die zich bezighoudt met gezondheidszorg in arme landen. Momenteel is hij voorzitter van Darthmouth College in New Hampshire.

Critici wijzen op zijn gebrek aan ervaring als het gaat om het aansturen van een grote organisatie zoals de Wereldbank. Zijn expertise op het gebied van gezondheidszorg kan waardevol zijn voor de bank, maar die relatief beperkte focus is volgens critici tegelijkertijd  een zwak punt.

Zowel Okonjo-Iweala als Ocampo hebben aanzienlijk meer ervaring met het besturen van grote internationale instituten en nationale overheidsorganen. Ook zouden ze meer kennis hebben van de diversiteit van onderwerpen in het portfolio van de Wereldbank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift