Racecircuit is grootste sportinstallatie op zonne-energie

Autoracen staat niet meteen bekend als de meest milieuvriendelijke sport maar een autocircuit in het Amerikaanse Long Pond, Pennsylvania mag zich nu wel de grootste sportinstallatie ter wereld op zonne-energie noemen.
Naast het Pocono-circuit in Long Pond worden bijna 40.000 zonnepanelen geïnstalleerd, op een terrein van 100.000 vierkante meter. Als de installatie over enkele weken op volle kracht draait, zal ze minstens 3 megawatt elektriciteit kunnen leveren. Dat volstaat voor het racecircuit zelf. Daarnaast kunnen ook nog eens duizend huizen in de omgeving van die stroom profiteren.

Op het Pocono-circuit worden Nascar-races gereden, in de VS zeer populaire wedstrijden op ovale circuits. Het circuit had elk jaar een elektriciteitsrekening van 250.000 dollar (190.000 euro). De zonne-installatie kost 15 miljoen dollar (11 miljoen euro).

In 2008 liet het autoracen in de VS zich al van zijn groenste kant zien. De American Le Mans Series, een kampioenschap dat geïnspireerd is op de 24 uur van Le Mans, lanceerde de Green Challenge, een trofee die de snelste auto bekroont die het minst vervuilt. De American Le Mans Series is het enige autokampioenschap ter wereld dat alternatieve brandstoffen toelaat. Grote merken toonden meteen interesse. Vorig jaar sponsorde autobandengigant Michelin de Green Challenge.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift