Racisme verdeelt Verenigde Naties

De anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties in Geneve is met controverse begonnen. De Iraanse president Ahmadinejad noemde de Israëlische racistisch. Daarop verlieten delegaties van verschillende westerse landen de zaal.
Toen de toespraak nog maar net was begonnen, verlieten verschillende delegaties, waaronder de Belgische ambassadeur, de zaal. Ahmadinejad haalde flink uit naar Israël. Hij zei: “Na Wereldoorlog II werd er een staat gemaakt onder het mom van het Joodse lijden. Ze hebben immigranten van over heel de wereld gestuurd om een racistische regering op te richten in Palestina. Ter compensatie van het gevolg van racisme in Europa, hebben ze het meest wrede en onderdrukkende racistische regime in Palestina geïnstalleerd.”
Bart Ouvry, woordvoerder van het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het verlaten van de Belgische ambassadeur. “Op die uitspraken is onze delegatie uit de zaal gestapt. We nemen wel verder deel aan de conferentie. Het is niet omdat president Agmadinejad zulke uitspraken doet, dat we alles moeten opgeven. Onze aanwezigheid daar is nodig.”

Internationale boycot


Verschillende landen, waaronder de VS en Nederland, hadden al besloten niet deel te nemen aan de top. Dit omdat ze zulke uitspraken verwachtten van de Iraanse president en ze bang zijn dat de top, zoals in 2001 zou uitdraaien op een veroordeling van Israël en dat de top tegen racisme zich enkel zou concentreren op het Westen. België besloot om wel deel aan de conferentie. “Het is niet omdat het moeilijk wordt, dat we dan plots alle dialoog moeten opblazen”, aldus Ouvry.
Hét grote struikelblok voor Israël en de Verenigde Staten was het eerste punt van de vooraf onderhandelde verklaring van de conferentie. Daarin stond dat de deelnemende landen de beslissingen van de vorige Durbanontmoeting herbekrachtigen. Op die top stapten de Verenigde Staten en Israël op nadat een ontwerptekst werd opgesteld die Zionisme aan racisme gelijksteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.