Racisme in VS neemt toe

Het aantal racistische groeperingen in de VS blijft toenemen, zo meldt Southern Poverty Law Center – een Amerikaans juridisch centrum – in een nieuw rapport. De haatgroepen richten zich voornamelijk tegen immigranten, latino’s en holebi’s.
Het racistisch geweld in de VS is nog lang niet bedwongen. Het Southern Poverty Law Center – dat in 1971 werd opgericht om gerechtelijke bescherming te bieden aan mensenrechtenactivisten – brengt jaarlijks een rapport over de stand van zaken op het vlak van racistische groepen binnen de VS. Het aantal van zulke groepen steeg vorig jaar tot 188, wat een stijging is van 5 % in vergelijking met 2006.
De doelgroepen waartegen de racistische organisaties zich richten zijn in de loop van de jaren ook veranderd. Anti-migratieorganisaties bloeien opnieuw, net zoals de groepen met intolerantie tegen Latijns-Amerikanen. Het FBI constateerde in 2006 een stijging van racistische incidenten tegen latino’s met maar liefst 35 % in vergelijking met 2003.
Binnen de blanke xenofobe organisaties zijn het vooral de neonazistische organisaties die toenemen.  De Ku Klux Klan daarentegen telde in 2007 minder leden, na vijf jaar van snelle groei. Ook binnen de zwarte gemeenschap blijven separatistische en racistische groepen erg aanwezig. Vorige maand werden vier Afro-Amerikaanse mannen in Florida veroordeeld voor het afranselen van een 62-jarige vrouw en haar twee verstandelijk gehandicapte metgezellen. De slachtoffers hadden geweigerd om een “vergoeding” te betalen voor blanken.
Volgens het juridisch centrum SPLC draagt het discours van de politici en de toon van bepaalde media in grote mate bij tot het toegenomen racisme.
De cijfers zijn een smet op de Amerikaanse samenleving. Net vandaag wordt in Memphis Tennessee de dood van Martin Luther King herdacht, nu veertig jaar geleden. King wordt gezien als hèt boegbeeld voor de civiele beweging tegen racisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.