Racistisch geweld in Griekenland dramatisch hoog

Het racistisch geweld in Griekenland neemt zienderogen toe. In 2012 werden er in totaal 154 haatmisdrijven tegenover buitenlanders opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het Racist Violence Recording Network dat woensdag door de VN vluchtelingenorganisatie werd gepresenteerd. Kostis Papaioannou, hoofd van de Griekse Nationale Commissie voor Mensenrechten, benadrukt dat deze cijfers nog maar het topje van de ijsberg zijn.  

  • Robert Baron Het geweld tegen immigranten in Griekenland neemt dramatische proporties aan Robert Baron

Het Racist Violence Recording Network, een onderdeel van het UNHCR, bracht woensdag een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal racistische geweldplegingen in Griekenland dramatische proporties aanneemt. Gedurende de periode januari- december 2012 werden er maar liefst 154 incidenten van racistisch geweld opgetekend. Een stijging van twintig procent vergeleken met vorig jaar. Papaioannou merkte hierbij op dat echte cijfers van racistisch geweld onmogelijk te achterhalen vallen, maar dat ze zo goed als zeker veel hoger liggen. In het rapport staat te lezen dat veel slachtoffers bang zijn om melding te doen van de feiten. Hun vertrouwen in de autoriteiten is zo goed als onbestaande en ze vrezen deportatie naar hun land van herkomst.. De meeste slachtoffers zijn asielzoekers of hebben geen papieren.

Zorgwekkende tendens

Een ander onrustwekkend feit is dat er bij 25 haatmisdrijven politieagenten betrokken waren. Sommige slachtoffers vertelden dat ze werden meegenomen naar het politiebureau waar ze voor enkele uren werden vastgehouden en zelfs mishandeld. Ook werden in sommige gevallen de verblijfsdocumenten opgevraagd en vernietigd.

‘De cijfers van 2012 tonen een erg zorgwekkende tendens aan van het racisme in Griekenland. Er is niet enkel een stijging van het aantal incidenten maar ook de intensiteit van het geweld lijkt hoger te zijn’, vertelde Papaioannou op een persconferentie in Athene. In het rapport staat te lezen dat er bij de misdrijven meer sprake is van zwaar fysiek geweld. Ook de tolerantie van de Griekse burger ten opzichte van dat geweld lijkt groter te zijn. Getuigen zijn minder dan vroeger geneigd om bij dergelijke haatdelicten tussen te komen.  

Volgens het rapport gebeuren de meeste aanvallen in de binnenste stadsbuurten van Athene. Bij de aanvallen worden er wapens zoals metalen staven, flessen, messen en houten stokken gebruikt. Opvallend is ook de inzet van grote honden die de slachtoffers vaak ernstig verwonden. Er is één geval bekend waar het slachtoffer de aanval niet overleefde. Een 31jarige Egyptenaar bezweek vorig jaar na 17 dagen coma uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Bloedbad in Nea Manolada

Vorige week haalde Griekenland nog op een betreurenswaardige manier de kranten naar aanleiding van het geweld op migranten in een aardbeienplantage. Toen zo’n 200 arbeiders op straat kwamen omdat ze al zes maanden niet meer betaald werden, begon één van de ploegbazen hen met zijn jachtgeweer te beschieten. De Griekse regering was er toen snel bij om het geweld te veroordelen en stelde dat die inhumane aanval op de protesterende boeren door de hele Griekse samenleving werd verworpen. Volgens eerder verschenen rapporten van de UNHCR doet de Griekse overheid echter onvoldoende om de migranten tegen dergelijke aanvallen te beschermen. Van de 154 delicten zou nog zo goed als geen enkele dader bestraft zijn.

Gouden Dageraad

Het rapport verwijst ook naar extreemrechtse stromingen zoals het neonazistische Gouden Dageraad. In 91 gevallen wisten de slachtoffers zeker dat hun aanvaller deel uitmaakte van deze extremistische groep. Leden van Gouden Dageraad zijn makkelijk herkenbaar omwille van hun zwarte en militaire kleren, helmen en bedekte gezichten. De partij behaalde bij de verkiezingen van vorig jaar maar liefst zeven procent van de stemmen en wint onder meer aanhang door gratis eten uit te delen aan Griekse burgers. De groepering wijt de meeste problemen van Griekenland aan de illegale immigranten in het land. Uitspraken zoals die van Partijleider Nikolaos Michaloliakos, die eerder stelde dat hij er geen problemen van maakt als er geweld wordt gebruikt tegen buitenlanders, doet weinig om de gespannen situatie te verbeteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.