Radio Cordillera: community radio in de Filipijnen

Twee weken lang reisden Sofie (ngo Bevrijde Wereld) en videoreporter Roel doorheen de Filipijnse Cordillera voor de productie van een nieuwe televisiedocumentaire. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren?

  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) We gaan mee met Eddie naar zijn rijstakker. Elk jaar ziet hij zijn oogst dalen. Nieuwe ziektes tasten zijn veld met genetisch gemanipuleerde rijstvariëteiten aan. De chemische meststoffen die hij van de overheid kreeg, blijken niet meer te werken. Als het zo verdergaat, moet hij zijn varken verkopen om zijn familie te kunnen onderhouden. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Door de klimaatveranderingen kampt het dorp van Gini met een tekort aan water. De rijstbundels worden elk jaar smaller. Met de aanleg van het irrigatiekanaal kan Gini toch twee keer per jaar oogsten. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) 'Vroeger sliepen we ‘s nachts buiten om er zeker van te zijn dat het water tot bij de rijstvelden geraakte. Dat hoeft nu niet meer. Het hele dorp werkte samen om het irrigatiekanaal te vernieuwen. We kunnen de rijstvelden zelfs uitbreiden.' Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) 'De overheid laat ons volledig in de steek. Hun eigen belang is het enige wat hen interesseert.' Pablo test de community radio. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Overal waar we komen staat een rijkelijk gevulde tafel voor ons klaar, met gevarieerde en voor ons vaak nog onbekende gerechten. Je zou haast denken dat hier geen honger is. Het hele dorp werkt echter samen om ons toch een goede maaltijd te kunnen aanbieden. Ook al komen ze erna in de problemen en is het voor hen crisis. Honger is hier een taboe. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Mannen, vrouwen, jong en oud sleuren met zware zakken. We zijn niet welkom met onze camera. Dit mijnbouwdorp staat onder druk. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) De meeste boeren in het dorp Gumhang zitten tot over hun oren in de schulden. Ze moeten de kost voor hun zaden en de chemische meststoffen afbetalen. In totaal heeft boer Pio vier soorten pesticiden nodig om zijn oogst op niveau te houden. Als de boeren niet kunnen betalen, zit er niets anders op dan hun grond te verkopen aan hun leverancier. Dan hebben ze geen enkel recht van spreken meer. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Oogsten in Gumhang. Deze groenten worden verhandeld op de markt. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Veel boeren zijn volledig afhankelijk van de 'middlemen':zij bepalen de marktprijs en houden het grootste deel van de winst. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Mac maakte een protestlied tegen de genetisch gemanipuleerde maïs. 'Ik raad het iedereen af. Het bezorgt je alleen maar schulden.' Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)

Sofie Van Der Straeten

15 mei 2012
MO*wereldbloggers

LEES OOK

Peter Dupont
Zonder rijst in de maag blijven arme boeren de oorspronkelijke wouden in de provincie Isabela vernietigen. De ngo Payoga leert hun op een duurzame manier overleven.
CC Joakim Lööv
Slecht nieuws voor Vietnam als grote rijstexporteur: het stijgen van de zeespiegel maakt de rijstteelt in de Mekongdelta stilaan onmogelijk.
Een rijsttekort en stijgende voedselprijzen vormen een zorg voor de Filipijnse nationale veiligheid.
De Filipijnen willen voorlopig niet weten van een verlaging van de invoerrechten voor rijst waar Thailand op aandringt.

Meest recent van Sofie Van Der Straeten

Bekijk de documentaire Radio Cordillera hier online
Boeren in de Filippijnen zijn junkies. Ze zijn verslaafd. En hoe méér ze gebruiken, hoe armer ze worden.
Is Israëls overwinningstijdperk voorbij?
Donderdag zei Israël niet enkel neen tegen Palestina. Het zei neen tegen Europa en de 138 landen die voor de staat Palestina als waarnemend lid in de Verenigde Naties stemden.
Hoopvolle signalen uit de Filippijnen
Er zijn ook hoopvolle signalen uit de Cordillera. Boeren hier blijven niet bij de pakken zitten. Ze organiseren zich in sterke boerenorganisaties. “We zijn waakzaam en verenigen ons.
104.7 FM: is er signaal?
Pablo uit Bolo test het signaal van de community radio… geen bereik. Sabina uit Kilayon stemt af op 104.7 FM… geen bereik. Ook Gini uit Umnab krijgt enkel gekraak en storing uit zijn radio.