Ramadan steeds commerciëler

Veel moslims maken zich zorgen over de steeds verdergaande commercialisering van de islamitische vastenmaand Ramadan. Traditioneel is dat een periode van vroomheid en onthouding, maar de laatste tijd bedenken bedrijven steeds vaker nieuwe Ramadan-aanbiedingen en acties.
Moslims vasten tijdens de Ramandan (die dit jaar op 24 oktober eindigt) tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarnaast is de vastenmaand ook een periode van sociale contacten, gemeenschappelijke gebeden en overvloedige iftars, de maaltijden na zonsondergang.

De trend van speciale Ramadan-aanbiedingen voedt het debat over de commercialisering van de heilige traditie. “De islam is tegen de commercialisering van religie, maar moedigt het aan als het vanuit spirituele overwegingen gebeurt of als het een humanitair doel dient”, zegt Ahmed Salem, een religieus wetenschapper in Dubai. “Het gaat erom waar je de grens trekt.”

Salem noemt de Haj pelgrimage naar Mekka, in Saudi-Arabië, als voorbeeld. “Die is in veel opzichten commercieel geworden, maar het meeste geld vloeit terug naar opbouwende en liefdadige doelen. Dat maakt de commercie rond de pelgrimage een stuk minder commercieel dan het lijkt.”

Het verzorgen van iftar, in het bijzonder voor de armen, wordt gezien als een deugdzaam gebeuren, maar de welgestelden onder de 1,3 miljard moslims houden overvloedige iftar-feesten die steeds vaker plaats vinden in luxueuze vijfsterrenhotels.

“De Ramandan zorgt voor veel inkomsten”, zegt Kalyan Karnik, manager in een bekend vijfsterrenhotel in Dubai. “We passen onze werktijden en de menukaart aan op het vastenschema van onze gasten.”

In de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) passen ondernemers in diverse sectoren hun handel aan de Ramadan aan. Dat varieert van luxehotels tot cafetaria’s en winkels die alleen na zonsondergang open zijn. Ze bieden iftar-tenten met uitgebreide buffetten, traditionele Arabische muziek en mogelijkheden voor ochtendmaaltijden die weinig meer te maken hebben met het idee van reflectie en retraite.

“Mensen te eten geven is zeker prijzenwaardig. Maar die traditie is bedoeld als een daad van naastenliefde, voor mensen die het minder goed hebben. Tegenwoordig zijn iftars eerder sociale bijeenkomsten waar gegeten, gepraat en geroddeld wordt”, klaagt Tariq Anwar, verkoopmanager bij een grote firma in Dubai. “Tijdens Ramadan zou je juist minder moeten eten, slapen en praten en meer tijd moeten besteden aan godsdienst en dankzegging. Door al die zware maaltijden ‘s avonds laat slapen mensen overdag juist meer.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.