Rampen kunnen Nigeria jaarlijks 230 miljoen euro kosten

Klimaatverandering, armoede en onwetendheid maken Nigeria een willoos slachtoffer van rampen. Tegen 2050 kan het land jaarlijks 228,5 miljoen euro verliezen als gevolgen van natuurrampen en door de mens veroorzaakte catastrofes.
Dat zegt Muhammed Audo, directeur-generaal van het Nationaal Agentschap voor Noodhulp (NEMA), in de Nigeriaanse krant This Day. Sinds 1960 is het aantal zware natuurrampen dat Nigeria trof verdrievoudigd, zegt Audo. Daardoor vertraagt ook de ontwikkeling van het land. “Levens gaan verloren, sociale netwerken worden opgeblazen en grote investeringen worden vernield. Geld voor ontwikkeling moet ook vaak worden gebruikt om noodsituaties op te lossen”, zegt Audu.
“De verliezen kunnen nog verder groeien, tenzij we strategieën uitstippelen om rampen te vermijden,” denkt Audu. Audo wil onder meer lokale agentschappen van het NEMA installeren die noodstrategieën kunnen opstellen en snel kunnen ingrijpen bij rampen. Explosies van lekke oliepijpleidingen hebben de voorbije jaren bijvoorbeeld al aan duizenden Nigerianen het leven gekost.
Ook bij de uitbraak van het vogelgriepvirus in 2006 kwam het gebrek aan voorbereiding aan het licht. “Er is amper sprake van rampbeheer in Nigeria”, zei Emmanuel Ijewere, een voormalig directeur van het Rode Kruis, toen aan de VN-informatiedienst IRIN. “Als er een grote ramp gebeurt in Nigeria, zullen we daar niet mee kunnen omgaan.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur