Ratten ondermijnen ontmijningsoperatie Indiaas leger

Indiase geniesoldaten proberen een miljoen mijnen te recupereren die vorig jaar ten tijde van hoog oplopende spanningen langs de grens met Pakistan werden gelegd. Ze krijgen daarbij af te rekenen met een onverwachte tegenstander: veldratten hebben duizenden lichtgewicht anti-persoonsmijnen ontvreemd en in hun holen verborgen. Het leger acht het onwaarschijnlijk dat alle mijnen ooit worden teruggevonden.



De plastic antipersoonsmijnen van het type NLL-14 bevatten 28 gram springstof, genoeg om iemand van één of beide benen te beroven wanneer er een druk van meer dan negen kilo op wordt uitgeoefend. De zwaardere antitankmijnen van het type ND-Mkl hebben meer gewicht nodig om te exploderen. De verzamelwoede van de knaagdieren zorgt ervoor dat mijnen op onverwachte plaatsen opduiken en het te onderzoeken gebied moet worden uitgebreid. Door de moessonregens zijn veel mijnen dieper gezonken of weggespoeld, wat de opdracht van de ontmijningsdiensten nog moeilijker maakt.

Het Indiase ministerie van Defensie verklaarde dat een kwart van de mijnen al geborgen is en dat de operatie over zeven maanden zal zijn afgelopen. Officieren te velde delen dat optimisme niet. Door de onverwachte moeilijkheden en een gebrek aan detectiemateriaal zal de zoektocht waarschijnlijk duren tot 2004. Dan nog is er geen garantie dat er niet hier en daar mijnen blijven rondslingeren. Het leger doet zijn uiterste best, maar de kans dat er mijnen over het hoofd worden gezien is erg waarschijnlijk, zegt Iqbal Sidhu, een ambtenaar van het district Amritsar, waar mijnen werden gelegd over een gebied van 107 kilometer.

Volgens legerwoordvoerder Shruti Kant kwam totnogtoe één ontmijner om het leven. Toen de mijnen werden gelegd, een operatie die nauwelijks tien dagen duurde, stierven 81 mensen en raakten 242 mensen gewond. We rooien hier geen aardappelen, maar een dodelijke oogst. Een misstap kan fatale gevolgen hebben, getuigt een officier nabij het dorpje Rajatal, op 100 meter van de grens. Van zijn manschappen worden volharding, geduld en stalen zenuwen gevergd.
Voor de soldaten het veld intrekken passeren ze voor een schietgebedje langs een religieus schrijn. Uitgerust met dikke rubberen overschoenen en kogelvrije vesten proberen ze eerst een veilige route uit te stippelen, op basis van kaart van het mijnenveld. Het pad wordt met wit lint gemarkeerd, en dan gaat men met detectoren op zoek naar de mijnen. Elk springtuig krijgt een rood vlaggetje. Dan volgt het gevaarlijkste deel van de opdracht. De antipersoonsmijnen worden onschadelijk gemaakt, de antitankmijnen in hun geheel gerecupereerd.

Een tank met een soort sleepnet rijdt nadien enkele keren over het veld om onontplofte springtuigen te elimineren. Tenslotte wordt het struikgewas in brand gestoken en wanneer het gebied dan nog eens door speurhonden is besnuffeld kan de eigenaar opnieuw over zijn veld beschikken. Om een mijnenveld van 1,2 hectaren op te ruimen is een team van 40 soldaten drie weken bezig.

De volledige grens tussen Pakistan en India is 3.200 kilometer lang. Beide landen legden er vorig jaar massaal mijnen nadat zelfmoordterroristen in december 2001 een aanval uitvoerden op het Indiase Parlement in New Delhi. India beschuldigde Pakistan ervan de terroristen te steunen die ijveren voor de afscheuring van het overwegend islamitische, Indiase deel van Kasjmir, waarop beide kernmachten elkaar trachtten te intimideren met nucleaire tests. De laatste keer dat er massaal mijnen werden gelegd was in 1971. Pakistan en India hebben de Conventie van Ottawa over een verbod op landmijnen niet ondertekend, omdat ze beweren hun lange, vijandige grens niet anders te kunnen verdedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.