Raúl Castro zet doodstraffen om in 30 jaar cel

De Cubaanse president Raúl Castro heeft aangekondigd vrijwel alle doodstraffen te zullen omzetten in gevangenisstraffen van 30 jaar, zonder het precieze aantal te formuleren. De nieuwe sterke man van Cuba zet daarmee een nieuwe stap in de richting van hervormingen, maar ging niet zover de doodstraf af te schaffen.
Castro maakte de maatregel bekend in een rede voor het centraal comité van de communistische partij, die dinsdag verscheen in de partijkrant Granma. Er bestaan geen officiële cijfers over het aantal gevangenen in de Cubaanse dodencel, maar de dissidente Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening schat hun aantal op een dertigtal.

De beslissing bekrachtigt een moratorium op de uitvoering van de doodstraf dat van kracht is sinds 2000. Enkel in 2003 werden drie mannen geëxecuteerd omdat ze hadden geprobeerd een passagiersferry te kapen om koers te zetten naar de Verenigde Staten. Volgens Castro was die straf toen nodig om een einde te maken aan een golf van meer dan dertig pogingen tot vliegtuig- of bootkapingen, “aangemoedigd door de Verenigde Staten”.

Boeman VS



Castro verwees naar de gespannen relaties met de grote buur als reden om de doodstraf voorlopig niet uit het strafwetboek te schrappen. “We kunnen onszelf niet ontwapenen als tegenover ons een imperium staat dat ons blijft lastigvallen en aanvallen”, zei de Cubaanse president. “In al die jaren zijn er 713 gevallen van terrorisme geweest tegen Cuba. Sinds 1990 waren er 56 die gepland en gefinancierd zijn vanuit de VS. In totaal kwamen 3478 mensen om het leven en raakten 2099 mensen gewond.”

De Cubaans leider maakte verder bekend dat het Hooggerechtshof met de nodige spoed een uitspraak zal doen in de zaak van twee Salvadoranen die tegen hun doodstraf in beroep zijn gegaan. De twee werden veroordeeld omdat ze in de zomer van 1997 een reeks bomaanslagen uitvoerden op toeristische doelwitten in Havana. Een Italiaanse zakenman kwam daarbij om het leven.

Kerken opgetogen



De Cubaanse kerken zijn opgetogen over de aankondiging. “In Cuba noch in de rest van de wereld helpt de doodstraf om de misdaad te bestrijden”, zei de doopsgezinde dominee Raul Suarez, directeur van het oecumenische Centrum voor de Nagedachtenis van Martin Luther King.

“Elke gebaar van barmhartigheid en respect voor het leven, waarvan dit een voorbeeld is, verheft de staat in plaats van haar zwakker te maken”, zo schreef Orlando Márquez, de directeur van het weekblad Palabra Nueva, dat wordt uitgegeven door het katholieke aartsbisdom van Havana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.