Razzia's helpen niet tegen Chinese seksindustrie

De Chinese overheid is tevreden over haar nationale campagne tegen prostitutie, maar deskundigen waarschuwen dat de sexindustrie blijft bloeien en dat ondersteuning voor prostituees ondermaats blijft.

Het ministerie van Openbare Veiligheid lanceerde de campagne in juni, na succesvolle razzia’s in verschillende clubs in Beijing en andere Chinese steden. In Beijing werden 557 vrouwen gearresteerd en vier clubs moesten een half jaar lang hun deuren sluiten. In Dongguan, bekend voor zijn seksindustrie, werden dertig razzia’s uitgevoerd en meer dan 1.100 verdachten opgepakt, en in Chengdu nog eens 279.

In totaal werden in 26 steden razzia’s georganiseerd. Met succes volgens de overheid, want het aantal strafzaken die met prostitutie gerelateerd zijn daalde dit jaar met 18,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Volgens de krant ‘Beijing Morning Post’ had bijna een derde van de sekswerkers een andere baan gezocht.

Opleiding en onderwijs

Volgens deskundigen is de campagne weliswaar grootschaliger en effectiever dan vorige campagnes, maar kan ze nauwelijks iets uitrichten tegen de enorme ondergrondse industrie. De overheid zou de razzia’s beter combineren met beter onderwijs en opleiding voor de arme vrouwen die werkzaam zijn in de sector, zeggen ze.

“Prostitutie is een enorme markt in China”, zegt Sun Wenguang, een hoogleraar aan de Universiteit van Shandong. De grote armoede en de vraag zwengelen de industrie aan. De overgrote meerderheid van de sekswerkers zijn jonge vrouwen uit het platteland, die nauwelijks onderwijs gekregen hebben en geen betere job kunnen vinden. De klanten zijn voor het merendeel migranten die maanden en jaren van hun familie gescheiden zijn en lange uren kloppen in vaak moeilijke omstandigheden.

Volgens Sun lanceerde de overheid bijna elk jaar een campange tegen de prostituatie, maar is dat eigenlijk vooral om te tonen dat er iets gedaan wordt. “De razzia’s doen niets aan het echte probleem. De overheid kent de oorzaak van het probleem niet. Ze vraagt zich niet af wat die vrouwen moeten doen als ze stoppen als prostituee”.

Volgens Qiao Xinsheng, directeur van het Centrum voor Ontwikkelingsonderzoek aan de Universiteit van Zhongnan, krijgt de industrie vaak bescherming van lokale ambtenaren die banden onderhouden met de georganiseerde misdaad. Volgens Qiao is de enige oplossing het legaliseren van rosse buurten.

Volgens Qiao is de enige manier om de industrie te controleren, het legaliseren van de rosse buurten. In de praktijk worden ze meestal al getolereerd, zegt hij, omdat de praktijk zo wijd verbreid is. Als de rosse buurten gelegaliseerd worden, kan de overheid zich beter focussen op de strijd tegen bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen.

Veel deskundigen zijn die mening toegedaan, maar ze beseffen dat de kans erg klein is dat de Chinese overheid hun advies volgt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift