Reacties op aanhoudingsbevel tegen president Soedan

De temperatuur stijgt in de Soedanese hoofdstad Khartoem sinds de uitvaardiging van een aanhoudingsbevel tegen president Omar Hassan Al Bashir. Een tiental Belgische hulpverleners dreigt uitgezet of geblokkeerd te geraken.
Duizenden demonstranten waren woensdag al op straat gekomen uit protest tegen de beslissing van het Internationaal Strafhof. De president verwierp reeds alle aantijgingen en deed die af als onderdeel van een westerse samenzwering. Tijdens een persconferentie gisterenavond noemde vice-president Ali Osman Taha het aanhoudingsbevel een nieuwe vorm van kolonialisme.
Minister van justitie, Abdul Basit Sabdarat, benadrukte dat Al Bashir verder zal werken in overeenstemming met de Soedanese grondwet. Deze maand nog zal Al Bashir deelnemen aan de top van de Arabische Liga in Doha.
Om eventuele vreugdekreten om het aanhoudingsbevel te onderdrukken paradeerden gisteren honderden Soedanese regeringstroepen door de stad Al Fasher in Darfur. Daarnaast was de stad getuige van een – wellicht georchestreerde – protestdemonstratie tegen het aanhoudingsbevel.

Buitenlandse reacties


Na een vergadering in Caïro, liet de Arabische Liga gisteren weten bezorgd te zijn en drukte het zijn solidariteit uit met Soedan. De Afrikaanse Unie sprak van een bedreiging van de vrede in Soedan. Moskou noemde het aanhoudingsbevel een gevaarlijk precedent.

13 buitenlandse hulporganisaties niet meer welkom


Soedanese media publiceerden een lijst van dertien buitenlandse hulporganisaties die vriendelijk worden verzocht het land binnen 24 uur te verlaten. De Soedanese regering zou over bewijzen beschikken van hun samenwerking met het Internationaal Strafhof. Ook twee Soedanese ngo’s moeten hun activiteiten staken.
Van alle Westerse organisaties die actief zijn in het land, is het Internationale Rode Kruis de enige die aan het werk is gebleven. Alle andere organisaties zijn uit veiligheidsoverwegingen op hun bureau’s gebleven, liet een ooggetuige vanuit de regio weten aan MO*.
VN-vertegenwoordigers zeggen dat de uitwijzingen een verwoestende impact zal hebben op de humanitaire operatie in Darfur. Soedanese Veiligheidsdiensten begonnen reeds met het in beslag nemen van computers en dergelijke uit de kantoren van de hulporganisaties in Darfur en Khartoem.

Onverschilligheid in vluchtelingenkampen


De Darfuri in de vluchtelingenkampen zouden volgens een verslaggever van BBC’s Africa Today eerder lethargisch reageren op de uitspraak van het Hof. De voedselbedeling in de kampen zou op meer belangstelling kunnen rekenen.
In Darfur zouden volgens de ooggetuige nog een vijftal Belgische hulpverleners verblijven, in de hoofdstad Khartoem minstens vier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.