Rebellen en regering ondertekenen staakt-het-vuren

Het moeizame politieke proces om tot een vreedzame oplossing te komen voor de burgeroorlog in Ivoorkust kwam afgelopen week in een stroomversnelling. De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo gaf vrijdag zijn goedkeuring aan een staakt-het-vuren dat ook langs de grens met Liberia de rust moet doen terugkeren. Liberia verklaarde dat het zijn grens beter zou bewaken en de Verenigde Naties lanceerden een oproep voor 86 miljoen dollar aan humanitaire hulp.


De wapenstilstand is nu compleet van west tot oost, zo verklaarde rebellenleider Michel Gueu, tevens minister van sport in de regering van nationale eenheid die onder Franse bemiddeling tot stand kwam. Eerdere akkoorden werden steevast aan flarden geschoten in het westen van de frontlijn tussen rebellen en regeringsleger. Ivoriaanse rebellen en regeringssoldaten beschuldigen elkaar ervan soldaten uit Liberia in te schakelen. Vluchtende burgers klagen over wreedheden van Engelstalige huurlingen uit het buurland.

De Liberiaanse troepen staan onder leiding van de beruchte krijgsheer Sam Bockarie, zo verklaarde de woordvoerder van de grootste rebellenorganisatie, het MPCI. Bockarie, beter bekend onder zijn nom de guerre Mosquito, was aanvoerder van de RUF-strijders, die tijdens de tienjarige burgeroorlog in Liberia een griezelige voorkeur aan de dag legden voor het afhakken van burgerledematen. Hij wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, maar volgens de Liberiaanse regering is hij niet meer in het land. De Liberiaanse minister voor buitenlandse zaken, Lewis Brown, zei donderdag dat het leger er alles aan zou doen om paramilitairen te beletten de grens over te steken.

In Ivoorkust moet een troepenmacht toezien op de naleving van het akkoord. De manschappen uit de rangen van de rebellen en het regeringsleger worden aangevuld met Franse vredestroepen en soldaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Frankrijk heeft 4.000 soldaten in Ivoorkust en zou bereid zijn 900 militairen in te zetten in het onrustige westen.

Eerder vorig week lanceerden enkele VN-agentschappen vanuit de Ivoriaanse havenstad Abidjan een oproep voor 86 miljoen dollar aan humanitaire hulp. Het geld moet dienen voor onderwijs, voeding en gezondheidszorg in Ivoorkust en zijn vijf buurlanden: Liberia, Guinee, Mali, Burkina Faso en Ghana. Drie miljoen mensen in de regio zijn door het oorlogsgeweld getroffen, onder wie een miljoen binnenlandse vluchtelingen in Ivoorkust.

Op een vergadering van de VN-veiligheidsraad hebben de Verenigde Staten 4 miljoen dollar toegezegd om de ECOWAS-troepenmacht te versterken. Volgens de Liberiaanse minister Brown moeten de 1.200 manschappen nog eens met 2000 worden aangevuld om toezicht te kunnen houden op de wapenstilstand.

Tot de militaire staatsgreep in 1999 was Ivoorkust een eiland van rust en welvaart in West-Afrika. De huidige crisis ontstond toen noordelijke rebellen in september 2002 de wapens opnamen tegen president Laurent Gbagbo. Op 24 januari ondertekenden de strijdende partijen nabij Parijs een vredesakkoord over een regering van nationale eenheid. Waarnemers vrezen dat Ivoorkust in het slechtste geval de hele regio kan meesleuren in het geweld, zoals dat in Centraal-Afrika het geval was met de oorlog in Congo.

Georges Konan

xml=3

Ref: af ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.