Recessie dreigt ook in Brazilië

Januari is normaal een maand van economisch optimisme bij de Brazilianen, maar dit jaar niet. De verwachtingen voor de graanoogst dit jaar zijn weinig rooskleurig. En uit nieuwe statistieken blijkt dat de industriële productie eind vorig jaar rake klappen kreeg. De recessie lijkt onafwendbaar.
Het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek (IGBE) berekende dat de industriële productie in oktober en november vorig jaar met 7,9 procent daalde ten opzichte van september. De recessie, twee opeenvolgende trimesters met een dalend bruto binnenlands product, lijkt nu ook in Brazilië onafwendbaar.

De zorgwekkende tendens van het laatste trimester van 2008 zal zich doorzetten in een “zeer slecht eerste trimester” dit jaar, voorspelt economist Julio de Almeida van de Universiteit van Campinas. Het is “een tendens die moeilijk om te keren valt”. Wat er nadien komt, zal afhangen van de evolutie van de internationale economie en van de binnenlandse recuperatiemaatregelen, stelt Almeida, die al secretaris van economische politiek was, een sleutelpost in het ministerie van Financiën.

Minder graan


Nog meer reden tot pessimisme is de verwachte graanoogst dit jaar. Die valt wellicht 5,9 procent kleiner uit dan vorig jaar, voorspelt het IGBE. Maar volgens de Confederatie van Landbouw en Veeteelt in Brazilië heeft het IGBE geen rekening gehouden met de droogte van de voorbije weken en kan de productiedaling tot tien procent oplopen. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen bleef het negatieve resultaat van eind 2008 niet beperkt tot enkele sectoren maar breidde het zich uit tot 21 van de 27 geanalyseerde economietakken. Het is geleden van 1995, toen het land uit een lange periode van superinflatie kwam, dat de Braziliaanse industrie nog zo’n zware terugval kende.

Minder auto’s


De internationale financiële crisis besmette de Braziliaanse economie door het gebrek aan krediet en het verlies van consumentenvertrouwen, zegt Julio de Almeida. De productie van auto’s en andere duurzame goederen voelde de terugval als eerste omdat ze sterk van krediet afhangen. In november viel de autoproductie met 22,6 procent terug. Ook de productie van machines en apparaten, de basismetallurgie en de mijnbouw kromp met meer dan tien procent.

De autobouwers schroefden hun productie vorige maand al met de helft terug ten opzichte van december 2007. Omdat er nauwelijks auto’s verkocht worden, tellen de gezamenlijke stocks nu al 300.000 voertuigen. In december rolden nog maar 102.100 voertuigen van de band, een derde van het gemiddelde in 2008. 3.200 arbeiders werden afgedankt. Vele anderen moesten verplicht vakantie nemen.

De slechte resultaten van de autobouwers hebben hun invloed op een lange productieketen, van de siderurgie tot de productie van elektronische instrumenten die in auto’s, vrachtwagens, bussen en landbouwmachines worden ingebouwd. Door de zware daling van de vraag en de prijzen van de grondstoffen op de wereldmarkt, kreeg ook de Braziliaanse export het hard te verduren, vooral die van ijzererts, cellulose en graan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.