Rechter schort Braziliaans damproject op

Een Braziliaanse rechter heeft de bouwvergunning opgeschort van de Teles Pires dam in het Braziliaanse Amazonewoud. De bouw van de dam zou de rechten vna de inheemse bevolking in gevaar brengen.

In het vonnis oordeelde de rechter dat de dam “onomkeerbare schade zou toebrengen aan het leven en het culturele erfgoed van de inheemse volken in de regio.” De dam zou een opeenvolging van watervallen doen onderlopen, een belangrijke plaats waar vissen kuit schieten, die onmisbar zijn voor de inheemse volken.

De rechtbank is van mening dat het federale milieuagentschap IBAMA naliet de lokale bevolkingsgroepen te consulteren over het project, ondanks indicaties dat er ernstige gevolgen zouden zijn voor hun “socio-economisch en cultureel welzijn.” Dat is een inbreuk op de Brazilianse grondwet en de Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Alle bouwwerken moeten nu onmiddellijk worden stopgezet van de rechter, en specifiek explosies in Sete Quedas, een heilige plaats voor de inheemse bevolking.

Met de bouw van de dam, die een capaciteit van 1.820 megawatt zou krijgen, is begonnen in augustus 2011. Het is een van de zes grote waterkrachtprojecten die gepland zijn op de rivier Teles Pires, de rivier die de grens vormt tussen Mato Grosso en Pará.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift