Rechter schort Braziliaans damproject op

Een Braziliaanse rechter heeft de bouwvergunning opgeschort van de Teles Pires dam in het Braziliaanse Amazonewoud. De bouw van de dam zou de rechten vna de inheemse bevolking in gevaar brengen.

In het vonnis oordeelde de rechter dat de dam “onomkeerbare schade zou toebrengen aan het leven en het culturele erfgoed van de inheemse volken in de regio.” De dam zou een opeenvolging van watervallen doen onderlopen, een belangrijke plaats waar vissen kuit schieten, die onmisbar zijn voor de inheemse volken.

De rechtbank is van mening dat het federale milieuagentschap IBAMA naliet de lokale bevolkingsgroepen te consulteren over het project, ondanks indicaties dat er ernstige gevolgen zouden zijn voor hun “socio-economisch en cultureel welzijn.” Dat is een inbreuk op de Brazilianse grondwet en de Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Alle bouwwerken moeten nu onmiddellijk worden stopgezet van de rechter, en specifiek explosies in Sete Quedas, een heilige plaats voor de inheemse bevolking.

Met de bouw van de dam, die een capaciteit van 1.820 megawatt zou krijgen, is begonnen in augustus 2011. Het is een van de zes grote waterkrachtprojecten die gepland zijn op de rivier Teles Pires, de rivier die de grens vormt tussen Mato Grosso en Pará.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.