Reclamebord maakt water in Peru

Peruaanse onderzoekers hebben een reclamepaneel zo aangepast dat het drinkwater uit de atmosfeer filtert. Omwonenden kunnen onderaan het paneel drinkwater komen tappen.

Neerslag is schaars in de Peruaanse hoofdstad Lima, en sommige inwoners kunnen niet anders dan water uit vervuilde bronnen gebruiken. Maar ondanks de weinige neerslag kent de stad wel een hoge luchtvochtigheid. Onderzoekers van de Technische Universiteit van Lima kwamen daardoor op het idee om een installatie te bouwen die water uit de lucht haalt.

Het idee wordt ook al elders in de wereld onderzocht, maar uniek aan het Peruaanse project is dat de onderzoekers op het idee kwamen om de handen ineen te slaan met Mayo DraftFCB, een groot reclamebedrijf in het land, en de installatie te integreren in een groot reclamepaneel.

96 liter per dag

Het resultaat is een paneel dat gewoon reclame kan blijven tonen, in dit geval voor de universiteit zelf, maar dat tegelijk ook als een enorme filter functioneert die vocht uit de lucht haalt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van koolstoffilters en een condensator.

Een filtersysteem maakt er perfect drinkbaar water van en verzamelt het in grote tanks achter het paneel. Via een leiding gaat het naar de voet van de installatie, waar omwonenden het gratis kunnen aftappen.

De installatie kan op die manier tijdens de zomermaanden 96 liter water per dag produceren. Na drie maanden heeft het paneel zo al 9450 liter geproduceerd voor een nabijgelegen dorp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift