Recordoogst voor katoenboeren

Burkina Faso heeft het voorbije seizoen 500.000 ton katoen binnengehaald. Ondanks de lage prijzen verdienden de Burkinese katoenboeren daardoor 100 miljard CFA (154 miljoen euro), bijna acht keer meer dan 10 jaar geleden. De sector maakt zich sterk in het seizoen 2004-2005 de recordoogst van dit jaar met nog eens 20 procent te kunnen overtreffen. Burkina is inmiddels na Mali de belangrijkste katoenproducent in Afrika geworden.

De problemen van de Afrikaanse katoenboeren haalden vorig jaar even het internationale nieuws toen Burkina, Tsjaad, Benin en Benin op de wereldhandelsconferentie in Cancún eisten dat de VS en andere rijkere landen een einde zouden maken aan de subsidiëring van hun katoenboeren. De VS en de EU pompen samen jaarlijks 3,7 miljard euro in hun katoensector; China deelt bijna een miljard euro uit aan zijn katoenboeren. Door het prijsverval dat daarvan het gevolg is, verliezen de West-Afrikaanse katoenproducenten jaarlijks 118 miljoen euro.

De actie leverde niets op, waardoor de West-Afrikaanse katoenboeren alles in het werk moeten blijven stellen om zoveel mogelijk te produceren. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn in elk geval goed. Sofitex, een onderneming uit Benin die een aanzienlijk deel van de Afrikaanse katoenmarkt beheerst en ook belangen heeft in de Burkinese katoensector, heeft een lening van 40,5 miljard CFA (63 miljoen euro) in de wacht gesleept van een internationaal consortium van banken, en nog eens 65 miljard CFA (iets meer dan 100 miljoen euro) van banken in Benin. Dat betekent dat Sofitex de katoenboeren dit jaar op tijd kan betalen. Die kunnen daardoor genoeg meststoffen en bestrijdingsmiddelen aankopen voor het volgende seizoen.

Als de Burkinese boeren volgend jaar zoals verwacht 600.000 ton katoen produceren, levert hun dat 125 miljard CFA (193 miljoen euro) op. Het ‘witte goud’ is goed voor 60 procent van het bruto binnenlands product van Burkina Faso. 2,5 miljoen mensen zijn afhankelijk van de sector.

Ook andere boeren in Burkina gaat het voor de wind. Door de overvloedige regenval kon in de katoenregio’s ook een miljoen ton graan geproduceerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.