Regeerakkoord over migratie is onvoldoende

De regering heeft een akkoord over migratie maar het is vaag en geeft geen enkele waarborg dat de problemen van de mensen zonder papieren zullen opgelost zijn. De willekeur zal blijven.
De vereniging ROM - Recht Op Migratie, kan het regeerakkoord niet onderschrijven. Het blijft op belangrijke punten vaag, het formuleert verschillende intenties maar er is geen enkele garantie voor de goede afloop.
Tegenover vroeger kunnen we enkele kleine verbeteringen vaststellen. We denken dan aan de regularisatie omwille van een “lange duur van procedure” die naar 4 en 5 jaar wordt gebracht met inbegrip van de procedure voor de Raad van State en van de regularisatieprocedure art 9.
Dit zal opnieuw een aantal mensen een verblijfsvergunning bezorgen. Misschien zullen nog enkele duizenden kunnen genieten van een regularisatie omdat ze een werkaanbod hebben. Nog afwachten hoe beide punten in de praktijk zullen worden gebracht.
Negatief blijft het feit dat er geen duidelijke criteria zijn afgesproken voor een algemene regularisatie. De huidige criteria en de beloften van een omzendbrief en van een eventuele commissie geeft geen enkele garantie.

Vrijwillige terugkeer


Wat een “effectief terugkeer- en verwijderingsbeleid” inhoudt weten we ondertussen. Duizenden vluchtelingen hebben dit al kunnen ondervinden. Alleen een vrijwillige terugkeer is voor ons mogelijk en dan nog onder goede begeleiding.
De Vreemdelingenwet voorziet een beperking van opsluiting tot 2 maanden en de regering wil dit strikt toepassen. Wij geloven niet dat opsluiten, hoe kort ook, een oplossing is.
Iemand in een gevangenis opsluiten en hem van zijn vrijheid beroven kan alleen in uiterste gevallen om de gemeenschap te beschermen. Hier is dit niet het geval aangezien de vluchtelingen worden opgesloten enkel en alleen omdat ze de juiste papieren niet kunnen voorleggen. Ook alternatieve opsluitingen voor gezinnen met kinderen kan volgens ons niet en andere oplossingen vinden we niet terug in het regeerakkoord.

Geen garantie


Het akkoord geeft geen enkele garantie dat de willekeur in het migratiebeleid zal verdwijnen, integendeel. We hebben het gevoel dat ook na dit akkoord de regularisaties, de gevangenneming en de deportatie van vluchtelingen even willekeurig zullen verlopen als nu.
Migratie blijft voor ons een recht zoals het voorzien is in de verklaring van de mensenrechten van de VN. De regering en het parlement moeten daarom niet zoeken hoe ze dat recht kunnen beperken maar wel hoe ze dat recht op migratie in de praktijk kan brengen en in goede banen kan leiden binnen een Europese context.
Om die reden zijn we voor een algemene regularisatie en voor de afschaffing van de gesloten asielcentra. We zijn tegen de gevangenneming en tegen de deportatie van vluchtelingen. Ook na de toepassing van het regeerakkoord zullen we om die reden onze stem blijven verheffen.
We zullen actie blijven voeren voor de tienduizenden mensen zonder papieren die worden gevangen genomen of uit de boot zullen vallen en die verplicht worden om verder te leven in de illegaliteit. Deze zwakke groep in onze samenleving heeft het recht op een menswaardig bestaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.