Regenseizoen vroeger van start op Caraïben

Hevige regenval lijkt een vervroegde start van het regenseizoen op de Caraïben aan te kondigen. Zwellende rivieren zetten straten blank en vernielen gewassen. Sommige boeren verliezen hun volledige oogst.

  • IPS/Peter Richards Overstromingen kondigden een vervroegde start van het regenseizoen aan in Trinidadad. IPS/Peter Richards

Normaal gezien begint het regenseizoen op de Caraïben in juni maar de hevige regenval van de afgelopen dagen zette straten blank en deed rivieren aanzwellen.

“Met de klimaatopwarming kan je deze dagen alles verwachten”, zegt Shiraz Khan, de voorzitter van de Landbouwassociatie van Trinidad en Tobago (TTFA).

Volgens hem verergert de situatie nog omdat veel mensen tijdens het droge seizoen het “groen vernietigd hebben”, met name de waterpaden en het land van boeren.

Compensatie

Een gebrek aan onderhoud van de bestaande waterkanalen leidde al eerder tot problemen.

De overheid van Trinidad en Tobago heeft al compensatie moeten uitbetalen aan boeren die hun oogsten verloren zagen gaan door overstromingen. Nu kondigen ze een evaluatie van de situatie aan en verzekeren ook deze keer een snelle uitbetaling van de schadevergoeding. Volgens Khan lopen de verliezen voor sommige boeren op tot 100 procent.

Een ander probleem dat de overstromingen in de hand werken is de erosie van hellingen. Dat gebeurt voor bouwprojecten maar evengoed door de praktijken van slash and burn, waarbij de hellingen via hakken en verbranden worden vrijgemaakt van hun begroeiing ten voordele van landbouwgrond.

De overheid wil nu een ontwikkelingsplan introduceren dat de bouwprojecten van private en particuliere ontwikkelaars in kaart brengt en controleert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.