Regenwoud bedreigd in Tasmanië

In Australië is een plan om het Tarkine-regenwoud te erkennen als nationaal erfgoed afgekeurd. Het woud bevindt zich in het noordwesten van het eiland Tasmanië. De mijnbouw bedreigt het regenwoud. Milieuactivisten en de politieke partij van de Australian Greens uitten forse kritiek op de beslissing van de overheid.

  • Cc Green MPs/Rob Blakers Mist boven het woud van Tarkine. Cc Green MPs/Rob Blakers

De Nationale Raad voor Erfgoed had volgens ABC News voorgesteld om 439.000 hectare te beschermen. Er zou echter maar 21.000 hectare van het gebied beveiligd worden. Volgens milieuactivisten brengt de beslissing ook de Tasmaanse duivel in gevaar. Het vleesetende buideldier komt enkel op Tasmanië voor. ‘De diersoort wordt momenteel met uitsterven bedreigd door ziektes’, zegt Liz Johnstone van de Wildernisvereniging volgens The Bangkok Post. ‘De dieren hebben geen nood aan extra druk op een van de laatste ziektevrije bolwerken’, vindt Johnstone.

Mijnbouw belangrijk voor economie

‘Ik weet dat deze beslissing natuurbeschermers kwaad maakt. Het was niet het resultaat dat velen verwacht hadden’, vertelt Tony Burke, de Australische minister van Milieu. ‘Het was echter onmogelijk om het volledige woud in de erfgoedlijst op te nemen. Dat zou zware sociale en economische gevolgen hebben. Tasmanië heeft de hoogste werkloosheidsgraad van Australië. Het noordwesten heeft dan ook nog eens de hoogste werkloosheidscijfers van het hele eiland’, aldus de minister.

‘We hebben het perfecte evenwicht gevonden tussen natuurbescherming en verdere mijnontwikkeling’, beaamt Lara Giddings, de Tasmaanse premier. ‘Dit is een geweldige dag voor Tasmanië en voor de tewerkstelling’, oordeelt de eerste minister. ‘Door deze beslissing zullen meer dan 1000 jobs gecreëerd worden in de regio’, beweert Giddings volgens ABC News. Er staan enkele nieuwe mijnbouwprojecten op til in het noordwesten van Tasmanië.

Aboriginals zijn veilig

Sommige gebieden van het Tarkine-regenwoud die geen erkenning krijgen, zullen wel strenger beveiligd worden. Dat is volgens minister Burke afgesproken in een overeenkomst met het Tasmaans parlement. ‘Bij elke milieubeslissing in de regio zal nog steeds rekening worden gehouden met de noden van bedreigde soorten zoals de Tasmaanse duivel’, aldus Burke.

Het woud herbergt ook enkele betekenisvolle gebieden waar Aboriginals leven. Dat zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Deze gebieden zouden wel beschermd worden. ‘Gronden waarop Aboriginals leven zullen wel aan de nationale erfgoedlijst worden toegevoegd’, aldus de Australische minister van Milieu. ‘De hutjes en de manier van leven van de lokale Aboriginals zijn uitzonderlijk’, aldus Burke.

De minister kampeerde onlangs nog met enkele milieuactivisten in het gebied. Burke bezocht evenwel ook de lokale mijn- en industriegroepen in Tasmanië. Hij deed dat naar eigen zeggen om de economische ontwikkelingsproblemen van de regio aan te voelen.

Forse kritiek

Christine Milne, leider van de Australian Greens, reageerde furieus op de beslissing van de minister. ‘De beslissing om mijnbouw voorrang te geven is niet enkel een schande, het is ook een misdaad tegenover het milieu’, aldus Milne. De partij belooft dat het de strijd om de bescherming van het Tarkine-regenwoud zal voortzetten.

Ook de Wildernisvereniging reageert erg ontgoocheld. ‘Maar 4 procent van de oppervlakte die de Nationale Raad voor Erfgoed had voorgesteld wordt uiteindelijk beschermd. Wat is het nut van zo’n orgaan als de minister de aanbevelingen toch compleet negeert?’, aldus de organisatie.  ‘De erkenning komt er eerder om mijnbouw veilig te stellen dan om de Tasmaanse duivel te beschermen. Naast het buideldier worden nog zestig andere dier- en plantensoorten bedreigd in het Tarkine-regenwoud’, zegt Liz Johnstone van de Wildernisvereniging.

‘Het erkennen van een bepaalde oppervlakte is een schijninitiatief, want het stopt geen nieuwe mijnbouw. Het regenwoud is een volledig samenhangend ecosysteem. Elke nieuwe mijn zal een verwoestend effect hebben op de hele regio’, aldus de organisatie. De Wildernisverenging liet nog weten dat ze verder campagne zal voeren om ervoor te zorgen dat “het Tarkine-regenwoud echt beschermd wordt”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.