Regering deelt condooms uit op scholen

Dinsdag lanceerde de Braziliaanse nationale overheid een programma dat 2,5 miljoen jongeren tussen 13 en 19 jaar op school gratis condooms wil geven. De campagne wil ongewenste zwangerschappen en hiv-besmettingen bij tieners voorkomen. Veruit de meeste ouders en leraars vinden dat een goede zaak.



De gemeenschappelijke campagne van de ministeries voor gezondheid en onderwijs ging van start in de zuidelijke stad Curitiba. Tegen het einde van dit jaar zouden zo’n 30.000 leerlingen uit vijf steden, waaronder ook Sao Paulo, gratis condooms moeten krijgen, en tegen 2006 moeten 2,5 van de in het totaal 14 miljoen schoolkinderen tussen 13 en 19 jaar bereikt zijn. Dat komt neer op de verspreiding van 235 miljoen condooms per jaar. De omvang en centrale aanpak is nieuw, maar op lokaal niveau bestonden al eerder vergelijkbare projecten.

De campagne speelt in op recente cijfers die aantonen dat Braziliaanse jongeren steeds vroeger seksueel actief worden, vaak zonder voorzorgen te nemen tegen ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) als aids. Tussen 2000 en 2002 zag men 903 nieuwe gevallen van hiv bij jongeren tussen 13 en 19. De ziekte verspreidt zich sneller onder tienermeisjes dan onder jongens, met vandaag bijna twee hiv-positieve meisjes voor elke hiv-positieve jongen. Tussen begin 1999 en april 2003 waren er 210.946 meisjes tussen 10 en 19 jaar die in een openbaar ziekenhuis bevielen van een baby, en 219.834 leeftijdsgenoten werden er opgenomen voor complicaties na illegale abortus in een privé-kliniek.

Brazilië heeft nu een overheid die moedig genoeg is om een dergelijk controversieel project op te zetten, zegt het hoofd van de afdeling voor SOA’s en aids binnen het ministerie van gezondheid, Alexandre Granjeiro. Hij verwijst naar de regering van president Luiz Inacvio Lula da Silva, voormalig vakbondsleider en het hoofd van de linkse arbeiderspartij, die in januari aan de macht kwam. Granjeiro vindt dat het beter was geweest al te beginnen met de gratis verspreiding van condooms in scholen in de jaren tachtig, toen aids voor het eerst opdook in Brazilië.

Granjeiro noemt het project innovatief omdat het de verspreiding van condooms koppelt aan opvoeding over SOA’s en drugs. Hij merkt op dat studies die aan het project voorafgingen, 84 procent van de ouders en een vergelijkbare proportie van de leerkrachten voorstanders waren van seksuele opvoeding en verspreiding van condooms op school.

De Braziliaanse Interdisciplinaire Aids-vereniging (ABIA) is blij met de campagne maar drukt erop dat de condoomactie gepaard moet gaat met seksuele opvoeding én training van leerkrachten. ABIA stelt dat schoolbesturen leerkrachten niet altijd toelaten zelf te beslissen over de manier waarop ze seksuele opvoeding geven.

De Braziliaanse regering heeft ook plannen voor vergelijkbare campagnes voor jongeren uit de sloppenwijken van grote steden en jonge delinquenten in heropvoedinginstituten.

Brazilië heeft een goede naam in aids-bestrijding. De wereldgezondheidsorganisatie heeft het programma waarmee zo’n 125.000 Braziliaanse aids-patiënten momenteel gratis anti-retrovirale medicijnen krijgen geroemd als een voorbeeld voor andere landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.