Regering koopt goedkope aidsremmers uit India

Venezuela heeft voor 12.000 aidspatiënten generische medicijnen uit India gekocht en gaat die gratis verspreiden. Met de koop van de goedkopere aidsremmers in plaats van duurdere merkmiddelen spaart Venezuela 17 miljoen dollar uit. Met dat geld gaat het 20 miljoen condooms kopen die gratis worden verspreid onder risicogroepen.


Het Venezolaanse hooggerechtshof stelde in 2000 dat alle slachtoffers van hiv/aids het recht hebben op overheidszorg. Daarop besloot de overheid om de cocktailtherapie gratis aan te bieden aan alle besmette Venezolanen. De regering trekt daar nu jaarlijks 30 miljoen dollar voor uit. Door de grootschalige aankoop dit jaar van de Indiase middelen zal het land dit jaar geld overhouden voor aidspreventie. Ongeveer 70.000 van de 25 miljoen Venezolanen leven met aids.

Als het patent van een fabrikant verlopen is, mogen andere farmaceutische bedrijven hetzelfde middel produceren. Deze ‘generische’ geneesmiddelen worden meestal voor een lagere prijs op de markt gebracht, maar bevatten dezelfde werkzame stoffen. De generische medicijnen kosten in sommige gevallen slechts een zesde van wat de ‘merkmedicijnen’ kosten.

In Venezuela zijn momenteel in het totaal 17 verschillende antiretrovirale producten verkrijgbaar. Acht daarvan zijn generische medicijnen, waarvan zes uit India en twee uit Cuba. De rest komt uit laboratoria in geïndustrialiseerde landen.

Tot nu toe werd weinig aan preventie gedaan. Venezuela heeft bovendien geen betrouwbare statistieken. Waar in Colombia 90 procent van de aidsgevallen wordt geregistreerd en in de rest van de Andesregio 60 procent, is dat in Venezuela slechts 20 procent. Door het gebrek aan betrouwbare cijfers liep het land geld mis van het Global Fund Against AIDS, Tuberculosis and Malaria, een fonds van de Verenigde Naties. Venezuela was een van de landen die zich destijds sterk maakte voor de oprichting van het fonds.

Vorige zomer sloten tien Latijns-Amerikaanse landen (Argentinië, Bolivia, Colombia, Chili, Ecuador, Mexico, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela) contracten af met verschillende farmaceutische bedrijven die kortingen gaven op de prijs van generische antiretrovirale medicijnen. Brazilië wist voor het nationale gezondheidsprogramma een korting van 77 procent te bedingen bij het Amerikaanse Merck & Co. Via het programma worden 130.000 patiënten kosteloos behandeld. De overeenkomst kwam tot stand onder toezicht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), die zich tot doel heeft gesteld om voor het einde van 2005 drie miljoen aidspatiënten te voorzien van medicijnen. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift