Regering trekt antiterrorismewet in

De Indiase regering heeft vrijdag besloten een omstreden antiterrorismewet te schrappen. De Prevention of Terrrorism Act (POTA), die in maart 2002 werd gestemd, heeft ettelijke politici, journalisten, leden van minderheden en tieners achter de tralies doen belanden, maar nauwelijks terroristen.

De regering van premier Manmohan Singh verklaarde dat de POTA de voorbije twee jaar geregeld misbruikt is. Het alternatief dat nu zal worden uitgewerkt, zou de rechten van de burgers beter beschermen.

De POTA werd opgesteld door de vorige regering, een coalitie onder leiding van de hindoepartij BJP. De aanslagen van 11 september 2001 in de VS hadden een gunstige voedingsbodem doen ontstaan voor het initiatief. Ook India leeft al jaren met de dreiging van terroristische aanslagen. Toen op 13 december 2001 een zelfmoordcommando een aanslag uitvoerde tegen het Indiase parlement, kregen de voorstanders van een strenge antiterrorismewet de wind helemaal in de zeilen. Die aanslag werd door de regering toegeschreven aan buurland Pakistan. Dat land werd er toen algemeen van verdacht steun te verlenen aan moslimstrijders die de afscheiding van Kasjmir eisen, een regio in de noordwesten van India die overwegend door moslims worden bewoond.

De Congrespartij en haar bondgenoten die het nu voor het zeggen hebben in New Delhi, verzette zich in 2002 tegen de POTA. Zij waarschuwden dat de toenmalige regering de wet zou misbruiken om de grote moslimmeerderheid in het land het vuur aan de schenen te leggen. De tegenstanders van de wet slaagden er toen niet in de stemming tegen te houden. Maar de weerstand die de uitvoering van de wet later opriep, hielp de Congrespartij en haar bondgenoten wel aan de overwinning in de parlementsverkiezingen van begin dit jaar. In hun campagne hadden ze van de afschaffing van de wet een prioriteit gemaakt.

De BJP zegt dat India door de afschaffing van de POTA een belangrijk wapen uit handen geeft in de strijd tegen het terrorisme. De regering antwoordt daarop dat ze de Unlawful Activities Act uit 1967 zal aanpassen om kordaat te kunnen optreden tegen terroristen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil zal de oude wet dankzij de nodige amendementen net als de POTA terroristische organisaties en hun financiers kunnen aanpakken. De 32 organisaties die op basis van de POTA illegaal werden verklaard, zouden zonder uitzondering op de zwarte lijst blijven staan.

Maar voortaan kunnen verdachten wel weer enkel worden vastgehouden als de staat kan bewijzen dat de vermoedens tegen hen gegrond zijn. Ook de mogelijkheid om mensen 30 dagen gevangen te zetten en te ondervragen vooraleer ze voor de rechter gebracht worden, verdwijnt. Schuldbekentenissen die afgelegd worden tegenover leden van de ordediensten, gelden niet langer als bewijsmateriaal.

Volgens Amnesty International en de Nationale Mensenrechtencommissie (NHRC) – een officiële instantie – is de POTA vooral in Gujarat misbruikt. In die deelstaat werden moslims in 2002 en 2003 zwaar vervolgd na een aanslag op een trein met hindoe-activisten. De deelstaatregering ondernam te weinig om de vijandelijkheden tegen de aanzienlijke minderheid te doen ophouden. Parallel daarmee blijken alle 287 rechtszaken die in Gujarat werden ingesteld op basis van de POTA, betrekking te hebben op moslims.

Colin Gonsalves, een advocaat en mensenrechtenactivist die een belangrijke rol speelde in het verzet tegen de antiterrorismewet, zegt dat de POTA de voorbije twee jaar vooral is ingezet tegen “jongeren, bejaarden, dalits (leden van de laagste hindoekaste), inheemse groepen, vrouwen, politieke tegenstanders en mensen die opkwamen voor hun rechten op sociaal-economisch vlak.”

Verscheidene deelstaatoverheden gebruikten de wet om politieke rivalen buiten spel te zetten. Vaiko, de voorman van een regionale partij in Tamil Nadu, werd langer dan een jaar vastgehouden omdat hij steun zou hebben verleend aan de Tamil Tijgers, de Srilankaanse verzetsgroep die in India buiten de wet is gesteld. De partij van Vaiko, de Dravida Munnetra Kazhagam (DMK), stemde in 2002 in het parlement voor de POTA, maar verliet later de BJP-coalitie. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.