Regering verbiedt video over moslimdoden

De Thaise regering gaat optreden tegen de verspreiding van een videoband over de botsingen tussen moslimdemonstranten en het leger op 26 oktober. Volgens de officiële versie stikten toen 78 arrestanten toen ze in legertrucks werden vervoerd. De beelden trekken dat in twijfel en tonen hard optreden van het leger tegen de demonstranten.


De geviseerde videoband begon de ronde te doen enkele dagen na het incident op 26 oktober in Tak Bai, een plaatsje in de zuidelijke Thaise provincie Narathiwat. Precies op de internationale dag van de mensenrechten kondigde premier Thaksin Shinawatra aan dat hij de verspreiding van de video zal tegengaan.

Het alternatieve vierjaarlijkse nieuwsmagazine ‘Fah Diew Kan’ had al gepland kopieën van de band bij haar volgende editie te voegen. Volgens hoofdredacteur Thanaphol Eiwsakul zeiden de winkels die voor hem de kopieën maakten dat de politie overal was geweest en had verboden ermee door te gaan.

In Thailand toonde geen enkele van de grote televisiestations beelden van het incident tussen moslimdemonstranten en het Thaise leger. Volgens Pipope Panichpakdee, senior producer van de onafhankelijke kabelzender van ‘The Nation’, komt dat omdat vijf van de grote televisiezenders in handen zijn van het Thaise leger en overheidsdepartementen. Op de dag van het incident, liet het leger alle zenders weten dat ze geen beelden van het geweld in Tak Bai mochten uitzenden.

Pipope’s eigen zender zond wel beelden uit die ze uit zuidelijk Thailand hadden binnengekregen. Ze toonden onder meer hoe het leger mensen met hun bottines op de grond duwden. Maar na een halve dag moesten we het afzwakken, zegt hij.

Intussen drukten de Thaise onafhankelijke kranten wel beelden af die het harde optreden van de legertroepen tegen de demonstranten toonden. Eén foto toonde Thaise soldaten die met scherp schoten op iemand die op de grond lag en soldaten die met geweerkolven op de hoofden van demonstraten beukten.

Ambtenaren verklaarden dat de videoband nieuw geweld zou kunnen uitlokken. Maar voor Sunai Phasuk, de Thaise medewerker van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, is het zonneklaar dat de regering het recht op informatie wil onderdrukken. De regering zegt dat ze een onafhankelijk onderzoek wilt naar wat er in Tak Bai gebeurde, maar intussen probeert ze alternatieve visies op de gebeurtenis te doen verdwijnen, zegt hij.

Bangkok is niet in staat gebleken het geweld dat sinds begin dit jaar in zuidelijk Thailand losbarste onder controle te krijgen. Begin deze maand probeerde ze het nog door 97 miljoen origami-vogels boven het onrustige islamitische zuiden van het land te droppen. Alles tezamen kwamen intussen meer dan 500 mensen om. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.