Regering verklaart oorlog aan seksuele slavernij

Canada heeft als enige land ter wereld een wet tegen seks met kinderen in het buitenland, gericht tegen Canadezen die op vakantie hun lusten botvieren op minderjarigen. Deze week leidde de progressieve wetgeving voor het eerst tot een zaak. De regering timmert intussen verder aan wat Justitieminister Irwin Cotler ‘s werelds meest omvattende juridische bescherming voor kinderen tegen seksuele uitbuiting noemt.

Dinsdag begon het proces tegen Donald Bakker, een 40-jarige hotelbediende uit Vancouver die wordt beschuldigd van seks met minderjarigen in een niet nader genoemd Zuidoost-Aziatisch land. Voor die feiten zouden bewijzen staan op de zeventig video’s die de politie in het huis van Bakker aantrof.

Sinds juli kunnen Canadese burgers vervolgd worden voor zedendelicten in het buitenland. De zaak-Bakker is het eerste onderzoek dat tot een rechtszaak leidt. Het wordt een belangrijke testcase. Bakkers advocaat Kevin McCullough, wil bewijzen dat de wet in strijd is met de grondwet. Als Canada zijn wetten gaat toepassen in andere landen, dan zorgt dat volgens mij voor een kink in de kabel bij de internationale betrekkingen, zegt McCullough. De wet is in strijd met de basisprincipes van het internationale recht.

Brian Butt van Beyond Borders, de belangengroep die met sterk lobbywerk de wet erdoor kreeg, gelooft dat klacht ontvankelijk zal worden verklaard. Het wordt tijd dat de wet ook wordt toegepast. Kindermisbruik is het ergst mogelijke vergrijp. Als iemand in het buitenland op kinderen gaat jagen, dan zal hij dat in eigen land ook doen.

Canada werkt aan een beleid van ‘nultolerantie’, ten opzichte van pedofielen. De Canadese regering stelt zwaardere straffen voor tegen pederasten en wil de controle op het bezit van kinderporno verscherpen. Justitieminister Irwin Cotler maakt zich sterk dat Canada de strengste wetgeving zal hebben ter wereld.

Cotler, een bekende burgerrechtenactivist voor hij toetrad tot de regering in 2000, wil ook de prostitutiesector aanpakken. De Canadese regering werkt aan een nieuw wetsontwerp dat zwaardere straffen voorziet voor mensensmokkelaars. Die zijn vooral actief in Zuidoost-Azie en de voormalige Sovjetunie. Wat ik de wereldwijde slavenhandel noem, is de snelst groeiende misdaadbranche ter wereld, zegt Cotler. De minister verwijst naar een recent VN-rapport waarin het aantal vrouwen dat tegen hun wil in de Amerikaanse en Canadese prostitutie zit, geschat wordt op meer dan 50.000. Bij een grootschalige actie in Toronto vorig jaar, arresteerde de politie tientallen jonge meisjes die door georganiseerde bendes naar Canada waren gebracht. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.