Regering wil grondwet aanpassen om doodvonnissen uit te voeren

De Jamaicaanse premier Percival Patterson wil de grondwet aanpassen om de uitvoering van doodstraffen weer mogelijk te maken. De doodstraf werd nooit officieel afgeschaft, maar de grondwet staat de praktische uitvoering ervan in de weg.

Sinds 1993 moet het Jamaicaanse gerecht rekening houden met een echte deadline als het een veroordeelde naar de galg wil brengen. In dat jaar oordeelde de Privy Council, een in Londen gevestigde rechtbank die voor een hele reeks Caribische eilanden als laatste beroepsinstantie fungeert, dat twee ter dood veroordeelden die vijf jaar op hun terechtstelling hadden gewacht, daardoor al zo onmenselijk hadden geleden dat hun straf in levenslang moest worden omgezet.

In de praktijk leidt dat ertoe dat ter dood veroordeelden aan de strop ontkomen. Ze beschikken immers over tal van beroepsprocedures die het onmogelijk maken hun rechtszaak binnen de vijf jaar af te handelen. Daarom roept Kingston nu op tot een grondwetswijziging waardoor executies niet in tegenstrijd zouden zijn met hoofdstuk drie van de grondwet, dat de mensenrechten garandeert. Het constitutionele amendement zal verder de beroepsmogelijkheden inperken. Het gratierecht van de gouverneur-generaal wordt afgeschaft en er komt een tijdslimiet op beroepsmogelijkheden bij internationale rechtbanken.

De laatste ophanging dateert van februari 1988, wat volgens premier Patterson een regelrechte schande is. Deze week haalde de premier uit naar de Londense rechtbank die het met zijn uitspraken onmogelijk heeft gemaakt om moordenaars te veroordelen. De Jamaicaanse bevolking is het eens over de nood om de doodstraf weer uit te voeren. We moeten naar de stem van het volk luisteren, verklaarde Patterson.

De roep om de doodstraf weerklinkt al enkele jaren maar nooit zo sterk als dit jaar. Het aantal moorden bereikte vorig jaar een record van 1.100 en dit jaar staat de teller op meer dan 900. In zijn campagne voor de verkiezingen van 16 oktober beloofde Pattersons People’s National Party (PNP) tegemoet te komen aan de stem van het volk. Om door het parlement te raken heeft het voorstel van de PNP echter de steun nodig van haar grote rivaal Labour (JLP). De JLP neemt voorlopig geen duidelijk standpunt in. Woordvoerder Delroy Chuck stelt dat de discussie nog volop aan de gang is maar maakt er geen geheim van dat hij persoonlijk gekant is tegen de herinvoering van de doodstraf. Het voorstel (om de beroepsmogelijkheden te beperken) kan ertoe leiden dat onschuldige mensen worden opgeknoopt.

Het debat over de doodstraf kent een lange geschiedenis. In januari 1979 hield het parlement een historische niet-partijgebonden stemming over de kwestie. Slechts negentien van de 55 parlementsleden wilden van de doodstraf af. Saillant detail: huidig premier Patterson en huidig gouverneur-generaal Howard Cooke stemden in eer en geweten voor de afschaffing van de strop.

In maart velde de Privy Council een arrest dat stelt dat de doodstraf in tegenstrijd is met de grondwet van zeven Caribische landen, waaronder Belize. Barbados, een ander Caribisch eiland dat gebonden was door de uitspraak van de Privy Council, paste zijn grondwet in augustus al aan. Ook in Belize wordt sinds augustus werk gemaakt van een grondwetswijziging om de Privy Council buitenspel te zetten. Amnesty International noemde het een alarmerende stap terug in de afschaffing van de doodstraf en beschuldigde de regering ervan de publieke verontwaardiging over het criminele geweld uit te buiten in plaats van uit te kijken naar efficiënte misdaadpreventie.

Dionne Jackson Miller

xml=3

ref : ca hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.