Regering zet deuren universiteiten wagenwijd open

In Venezuela krijgen dit jaar meer dan een half miljoen scholieren uit het middelbaar onderwijs de kans om zich aan een universiteit in te schrijven. De voorbije twintig jaar was er constant plaatsgebrek in de hogescholen, waardoor jaarlijks 200.000 jongeren uit de boot vielen.


Met operatie Sucre, genaamd naar Antonio José de Sucre, een van de leiders van de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsbeweging, wil de Venezolaanse regering iets doen aan het plaatsgebrek aan de universiteiten. Volgens minister van Onderwijs Héctor Navarro zullen in het totaal 550.000 jongeren een inschrijvingsformulier voor het universitair onderwijs ontvangen. 420.000 scholieren uit het middelbaar onderwijs hebben hun formulier al ingevuld.

Venezuela telt 24 miljoen inwoners, waarvan 8 miljoen scholieren en studenten. Vandaag volgen ongeveer 800.000 studenten een opleiding aan de 41 universiteiten en 152 instellingen van het hoger onderwijs in het land. Vooral de privé-universiteiten kenden de voorbije jaren een sterke expansie. Maar alleen jongeren uit de middenklasse of de hogere klasse hebben toegang tot deze instellingen. Zestig procent van de Venezolanen leeft in armoede.

De operatie Sucre past in een reeks sociale plannen van de regering van president Hugo Chávez. Die heeft af te rekenen met een hardnekkige oppositie, die hem zo snel mogelijk ten val wil brengen. Maar de president doet er alles aan om in de volksgunst te blijven. De regering is begonnen met voedselbedelingen op meer dan honderd plaatsen in het land. In de sloppenwijk Barrio Adentro, in de buurt van de hoofdstad Caracas, loopt een medisch project voor de armen, waaraan Cubaanse dokters meewerken. Momenteel wordt er ook een grote alfabetiseringscampagne gevoerd voor een miljoen volwassenen.

De regering ging verder van start met de Bolivar-universiteit, waar onmiddellijk 6000 studenten werden ingeschreven. Daarmee wil de overheid verhelpen aan het nijpend personeelsgebrek bij de staatsmaatschappij Petróleos de Venezuela, waar tijdens de stakingen van december en januari laatstleden 18.000 van 39.000 werknemers werden ontslagen.

In oppositiekringen wordt de maatregel om de universiteiten toegankelijker te maken afgedaan als een populistische stunt van de regering. Giuseppe Gianetto, de rector van de grootste universiteit van het land en voorzitter van de vereniging van rectoren, beschuldigde de regering van demagogie. Het plan om zo veel studenten toe te laten maakt deel uit van de electorale strategie met het oog op het referendum van 2004, zegt de rector, een uitgesproken tegenstander van president Chávez. Tijdens dat referendum moeten de Venzolanen zich uitspreken over de vraag of Chàvez mag aanblijven

De operatie Sucre kost 25 miljoen dollar of 1,2% van het bruto binnenlands product. De eerste 100.000 studenten, die van operatie Sucre zullen genieten, komen uit de armste bevolkingsgroepen en krijgen van de regering een studietoelage van 100 dollar per maand. Minister van Onderwijs Navarro ontkent niet dat operatie Sucre duidelijk politiek gekleurd is. Wij hebben een politiek en sociaal project, dat in de grondwet is verankerd, zo zegt hij. Wij leiden geen mensen op, die tegen deze grondwet ageren. Wij leiden jongeren op die het politiek en ideologisch project van onze grondwet willen verdedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.