Regime pakt Nepalese Che Guevara op

Dinsdag arresteerde de Nepalese politie de charismatische studentenleider Gagan Kumar Thapa en twee medestanders. Hij was één van de voormannen van het democratisch protest tegen de Nepalese koning Gyanendra.
Thapa leefde ondergedoken sinds Gyanendra op 1 februari op televisie zijn koninklijke coup bekend maakte. Maar dinsdagnacht omsingelde de politie zijn schuilplaats in de wijk in het hartje van de hoofdstad Kathmandu. De studentenleider wordt beschuldigd van hoogverraad. Zijn misdaad: hij pleit in het openbaar voor de afschaffing van het koningshuis.

Thapa werd samen met twee medestanders opgesloten in een gevangenis op 450 meter van het koninklijk paleis.

De nu 28-jarige Thapa leidde tot eind 2003 de Nepalese Studentenunie, maar moest aftreden nadat hij twee weken opgepakt werd voor het schreeuwen van Republikeinse slogans. Ook de Congrespartij zette hem aan de deur omwille van zijn opvattingen.

De studentenleider, die een grote aanhang telt onder de Nepalese jeugd, neemt een aparte positie in het door burgeroorlog verscheurde Nepal. Hij kiest als republikein niet alleen kamp tegen het koningshuis, ook tegen de Maoïstische rebellen. Er is geen oplossing mogelijk voor de actuele politieke crisis in Nepal zonder democratische en progressieve krachten. Er zijn gewoon te veel mensen in Nepal die noch tot het maoïstische, noch tot het royalistische kamp behoren, schreef de studentenleider onlangs vanuit zijn schuilplaats.

Thapa’s arrestatie is een grote overwinning voor het koningshuis. Hij stond hoog op de lijst van te arresteren politici en studenten. Zelfs zijn tegenstanders erkennen zijn politieke invloed.

De jongeman gebruikte zijn organisatie- en redenaarstalent voor gedurfde verbale aanvallen op de koning. De koning heeft meermaals aangetoond dat hij de dreiging die van de maoïsten uitgaat, gebruikt als voorwendsel om alle macht op te eisen. Gyanendra heeft niet de intentie om de crisis op te lossen, schreef Thapa onlangs in een pamflet.

Nepalese mensenrechtengroepen lanceerden onmiddellijk na zijn arrestatie een oproep om steunbetuigingen. ”We vrezen dat hij net al vele andere zal verdwijnen, zegt een mensenrechtenactivist die anoniem wil blijven. Die angst is gegrond. Volgens zowel Amnesty International en Human Rights Watch is Nepal momenteel het land met het hoogste aantal verdwijningen in de wereld. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.